Meteorológovia varujú pred silným dažďom

Búrky a prívalové dažde, príznačné pre tohtoročné leto, strašia ľudí aj v septembri. Meteorológovia aj v stredu vydali varovanie pred vyčíňaním počasia pre viaceré slovenské okresy.

11.09.2014 08:34
Zborov, povodeň Foto: ,
Následky povodne pomáhali v Zborove odstraňovať aj aktivační pracovníci.
debata (1)

Blesková povodeň po prietrži mračien v pondelok zaplavila dve obce v okrese Bardejov. Obyvatelia obcí Zborov a Stebník si užili svoje. Voda, ktorá sa prihnala z polí, nedala dedinčanom šancu. Po jej vyčíňaní včera ostali bahnom znečistené pivnice. Starosta Zborova Ján Lukáč (nezávislý) tvrdí, že také niečo už roky nezažili. Voda zaplavila tridsať domov.

Povodeň postihla aj susednú obec Stebník, kde voda zaplavila dvadsať domov a napáchala škody aj na obecnom majetku. „Starší ľudia tvrdia, že naposledy veľká voda narobila škody pred zhruba 45 rokmi. Aj ja si to ešte ako chlapec pamätám. Ale odvtedy sme tu taký problém nemali,“ povedal starosta. Podľa neho je to dôsledkom toho, že z polí zmizli remízky a medze. „Z rolí sa tak stali strechy, po ktorých voda steká inak, ako keď existovali medze. Je silnejšia a rýchlejšia, lebo jej nič nestojí v ceste. Naši predkovia vedeli, čo robia, keď nechávali na poliach medze,“ poukazuje na príčinu povodní starosta.

Mrzí ho, že aj keď väčšinu korýt a rigolov udržiavali a čistili, voda si aj tak našla cestu. „Voda splavila hlinu z vyše 50–hektárového lánu kukurice. Časť poľa už bola pokosená a to, čo zostalo po kukurici, upchalo kanály a priepusty. Voda tak prerazila na cesty a dvory rodinných domov, nanosila do pivníc a záhrad plno bahna,“ spresnil Lukáč s tým, že na obecnom majetku väčšie škody nevznikli.

V stredu však ešte platil III. stupeň povodňovej aktivity. Šťastím podľa neho je, že korytá potokov v obci sú dosť hlboké a dokázali zachytiť množstvo vody. No medzitým stihla prívalová vlna napáchať škody vo vyššej časti obce, kde potok netečie.

Starosta tvrdí, že voda prišla veľmi rýchlo. „Pršať začalo o pol štvrtej a o desať minút už bolo zle. Sám som mal čo robiť, aby ma silný prúd nestiahol do potoka,“ opísal krušné okamihy. Jeho slová potvrdili aj obyvatelia ulice, kde voda napáchala najväčšie škody. „Prišla búrka a riadny lejak, trvalo to vyše hodiny. Zrazu pritiekla voda z jednej i druhej strany a všetko zaliala. Nemali sme šancu. Úrodu môžeme vyhodiť, v pivnici sme mali pol metra vody, ktorá je už odčerpaná, no ostalo tam bahno. Našťastie kotly máme na stojanoch, takže ich voda nepoškodila. No so zemiakmi, ktoré sme tu mali uskladnené na zimu, sa môžme rozlúčiť,“ povedala Mária Guláková, ktorá ešte zratúvala škody.

Oproti cez ulicu bolo vidno aj nábytok či spotrebiče poškodené vodou a bahnom. Obyvatelia zatopených domov ich vyložili na ulicu. „Kotol ostal ušetrený, lebo je vyššie, ale všade máme bahno. Veci, ktoré sme tam mali odložené, môžeme vyhodiť,“ povedal Peter Štefurik. Voda mu tiež zaliala pivnicu a nános bahna pochoval všetku uskladnenú úrodu. Podľa neho síce búrka trvala len asi hodinu, no hneď na začiatku sa prihnal príval vody. Neušetril ani ich pivnicu, kam prúd prenikol cez okná. „Nakoniec sme tam mali meter vody. Je to nešťastie, no sused obišiel ešte horšie. Mal v pivnici odložené elektrické náradie a ďalšie hodnotné veci,“ dodal Štefurik.

Podľa meteorológa SHMÚ Jozefa Kozuba potrvá daždivé počasie ešte niekoľko dní. Situácia sa zrejme zmení až po nedeli. Meteorológovia vydali na štvrtok výstrahy prvého a druhého stupňa pre niektoré okresy na celom území Slovenska. Niekde môže byť celkový úhrn zrážok enormný. Na východe to budú okresy Rožňava, Revúca a Poprad, kde môže napadnúť od 50 do 60 milimetrov zrážok za 24 hodín.

„V okresoch Stará Ľubovňa, Kežmarok, Levoča, Prešov, Gelnica, Spišská Nová Ves, Košice a Košice–okolie to môže byť 25 až 40 milimetrov zrážok za 24 hodín,“ spresnil Kozub. Na západnom Slovensku sa výstraha druhého stupňa týka okresov Topoľčany, Nové Mesto nad Váhom, Nitra a Nové Zámky, kde môže byť úhrn zrážok od 35 do 70 milimetrov za 24 hodín, čo je inak podľa Kozuba mesačný úhrn. Trochu pokojnejšia by mala byť situácia na juhozápade Slovenska. Denné teploty vystúpia na 14 až 19 stupňov, na krajnom juhovýchode to môže byť až do 25 stupňov. V piatok môžu byť teploty trochu vyššie, a to od 18 do 23 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #búrky #povodne #záplavy #dažde