Kiska chce hovoriť s predstaviteľmi strán o kríze v parlamente

Prezident Andrej Kiska sa chce postupne stretnúť s predstaviteľmi všetkých politických strán zastúpených v parlamente.

11.09.2014 11:38
Andrej Kiska, prezident Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (57)

Hovoriť s nimi chce aj o napätí medzi vládnou stranou a opozičnými stranami, ktoré vzniklo po tom, ako Smer v utorok vypustil z programu parlamentnej schôdze opozičné návrhy. O zámere Kisku stretnúť sa s predstaviteľmi parlamentných strán informoval hovorca hlavy štátu Peter Petrus.

Podpredseda parlamentu a šéf KDH Ján Figeľ informoval v stredu prezidenta o spôsobe, akým boli z rokovania parlamentu vyradené niektoré návrhy zákonov a o reakcii opozičných strán a ich poslancov. Kiska sa domnieva, že by bolo vhodné obnoviť dialóg medzi parlamentnými stranami o situácii, ktorá vznikla, a nájsť také riešenie, ktoré bude v duchu parlamentarizmu, rokovacieho poriadku a odstráni krízu vzťahov medzi vládnou stranou a opozičnými stranami. „Prezident Andrej Kiska chce zdôrazniť, že všetci ústavní činitelia, vrátane poslancov parlamentu nesú obrovskú zodpovednosť za to, ako dnes ľudia dôverujú alebo nedôverujú štátu. Ako sa k sebe správajú, ako sami medzi sebou dodržiavajú pravidlá a akým spôsobom predstavitelia štátu vedú diskusie alebo aj spory, to ľudia sledujú. Žiaľ, bez rozdielu politických názorov sú nedôvera a často až znechutenie z politiky veľké,“ tvrdí Petrus. Kiska bude preto so zástupcami strán na tieto témy hovoriť.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková vyradenie opozičných návrhov odôvodnila tým, že sa týkajú komunálnych volieb a parlament by mal o nich rokovať až po nich. Ako povedal nezaradený poslanec Daniel Lipšic, chcú osloviť ústavný súd, aby dal výklad k tomu, že väčšina v parlamente nemôže porušovať právo poslancov na zákonodarnú iniciatívu. Podľa Lipšica poslanci majú ústavné právo predkladať zákony do parlamentu a národná rada ich síce nemusí schváliť, ale musí ich prerokovať. Opozícia tiež na protest proti postupu Smeru-SD stiahla zo septembrovej schôdze všetky svoje návrhy, spolu takmer tridsať zákonov a noviel. Opoziční poslanci sa nebudú zúčastňovať ani na hlasovaní Národnej rady SR, na rozprave však prítomní budú.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Andrej Kiska