Havlát: Nemyslím, že minister mi dá odporúčanie

Advokát Ján Havlát ako nový člen Súdnej rady za najväčší problém justície považuje prieťahy. V súvislosti s voľbou nového predsedu Najvyššieho súdu povedal, že si najskôr počká na prezentáciu kandidátov a až potom sa rozhodne.

11.09.2014 12:00
debata (2)

Prečo ste prijali ponuku byť nominovaný za vládu v Súdnej rade? Lebo je to pre mňa česť po 37-ročnej justičnej praxi. Som 37 rokov advokátom. Myslím si tiež, že by som mohol byť platným členom, využijem skúsenosti, ktoré som nadobudol počas mojej praxe. Problémy justície veľmi dobre poznám, takže nemám s tým problém.

S ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom sa poznáte dlhšie. Aj na základe toho vás oslovil? Neviem, či na základe toho. Boli sme dlhoroční partneri v advokácii, bol to aj môj koncipient. Veľmi dlho sa poznáme, máme voči sebe veľkú vzájomnú úctu.

Už máte jasno v tom, koho podporíte za šéfa Najvyššieho súdu ako člen Súdnej rady? Počkám si na prezentáciu kandidátov a potom sa rozhodnem.

Ak vám dá minister odporúčanie, koho voliť, bude to pre vás len odporúčanie? Ešte som dnes (včera pozn. red.) s ním nehovoril. Nemyslím si však, že by mi dával nejaké odporúčanie.

Čo považujete dnes za najväčší problém súdnictva? Prieťahy. Hovorím to ako advokát, lebo reprezentujem aj náš stav advokátov. Z hľadiska advokácie je to možno to najhoršie.

Budete pôsobiť tak, aby sa v tejto veci ľady pohli? Určite sa budem o to snažiť. Medzi kompetencie Súdnej rady nepatrí totiž len voľba štatutárov, rieši široký diapazón otázok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #ministerstvo spravodlivosti #Štefan Harabin #Súdna rada