Obnovený zámok vo Vígľaši láka na hotel a múzeum

Zničený zámok vo Vígľaši dostal znova svoju historickú tvár. Z jeho ruín vyrástol štvorhviezdičkový kongresový hotel v stredovekom štýle. Zámok, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, obnovili podľa dobových nákresov. Majitelia zámku sprístupnia verejnosti jeho tretinu.

11.09.2014 12:27
Vígľáš, zámok Foto:
Ruiny Vígľašského zámku sa premenili na štvorhviezdičkový hotel. Obnovená kultúrna pamiatka je prístupná širokej verejnosti.
debata (5)

„Návštevníci si môžu prezrieť vstupné nádvorie, kde dokončujeme malé múzeum a neskôr otvoríme obchodík so suvenírmi, či pokochať sa peknými výhľadmi z hradieb,“ približuje marketingový manažér Branislav Lupták. V rámci organizovaných prehliadok ich sprievodca prevedie vnútorným nádvorím, kaplnkou, malou a veľkou rytierskou sálou so zbierkou replík stredovekých zbraní, viažucich sa k histórii zámku.

Verejnosť sa nedostane do hotelovej časti, kongresových sál a salónov. „Podľa možností im ukážeme štýlovú reštauráciu a aj jednu hotelovú izbu či apartmán, zariadené tiež v dobovom štýle,“ dodal Lupták. Zámok otvoria 16. septembra.

Súčasťou prehliadky je aj veľká rytierska sála. Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
rytierska sála, zámok vo Vígľaši Súčasťou prehliadky je aj veľká rytierska sála.

Ceny vstupeniek na prehliadku sa pri vopred neohlásených návštevách budú pohybovať v piatich cenových pásmach, od päť do 1,5 eura na osobu. Pre skupinové ohlásené prehliadky je cena dohodou. Vstup pre deti do troch rokov je bezplatný, deti do 15 rokov a ťažko zdravotne postihnutí majú 50-percentnú zľavu.

Vígľašský zámok rekonštruovali podľa dobových záznamov a nákresov z budapeštianskych archívov. „Okrem kongresovej sály v modernom štýle všetky ostatné časti takpovediac dýchajú históriou. Pri rekonštrukcii bol použitý aj pôvodný materiál zo zrúcanín, zachované pozostatky sú zakomponované do stavby,“ uviedol marketingový manažér.

Pri vchodovej zámockej bráne sú dve sošky drakov, v rôznych podobách sa ako dekorácia objavujú v celom zámku, zvlášť dominujú v malej rytierskej sále. Nie je to náhoda. Vígľašský zámok je spojený s významným panovníkom, rímsko-nemeckým cisárom, uhorským aj českým kráľom Žigmundom Luxemburským, ktorý

Zámok zahŕňa i štýlovú reštauráciu. Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
reštaurácia, zámok Vígľaš Zámok zahŕňa i štýlovú reštauráciu.

v 15. storočí založil Uhorský rytiersky dračí rád. Bolo to významné elitné svetské zoskupenie viac ako dvadsiatich vtedajších vladárov Európy, ktorých zomkol predovšetkým boj proti Turkom a ochrana kresťanstva. Dračí rád patril vo svojej dobe k najpopulárnejším a najvýznamnejším svetským rytierskym rádom. Zámok Vígľaš bol jednou zo základní tohto rádu.

Majiteľom zámku je rodina Rekitar, žijúca v Kalifornii. „Majú vzťah k histórii nielen tohto regiónu, ale aj celej strednej Európy. Veľmi ich zaujala história samotného zámku, možnosti jeho obnovy a potenciál využitia tohto objektu,“ odpovedal Lupták na otázku, čím investora oslovili chátrajúce ruiny, aby sa pustil do takejto rozsiahlej rekonštrukcie. Tá trvala päť rokov a stála 16 miliónov eur, z nich zhruba šesť miliónov získali z eurofondov. Postupne plánujú zamestnať 40 ľudí.

Dobovo zariadená spálňa. Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
zámok, Vígľaš, izba, hotel Dobovo zariadená spálňa.

Hotel má 60 dvojlôžkových izieb vo viacerých kategóriách, ktoré pôsobia ako historické komnaty. Svojou ubytovacou kapacitou je podľa Luptáka v porovnaní s inými historickými hotelmi na Slovensku jedinečný. Využiť ho možno nielen na kongresy, ale aj na iné spoločenské udalosti, napríklad na svadobné obrady priamo v zámockej kaplnke či v rytierskych sálach. „Záujem o svadobné obrady je veľký, zaznamenali sme ho ešte pred oficiálnym otvorením. V súčasnosti máme rezervované termíny aj na budúci rok. Prvé dva sa uskutočnia už tento mesiac, pričom druhý bude spojený aj so svadobnou hostinou a s ubytovaním,“ dodal Lupták.

Starobylý zámok vo Vígľaši v Detvianskom okrese zostal v troskách od roku 1945, keď ho vypálili a zničili počas oslobodzovacích bojov. Obec ho predala súkromnému investorovi za jednu korunu, pretože na jeho komplexnú obnovu nemala peniaze. Dovtedy sa jej podarilo z eurofondov zrekonštruovať baštu, vstupnú vežu a časť hradieb.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #zámok #cestovný ruch #múzeum #reštaurácia