Smer zvolil Jána Slovinského za člena súdnej rady

V súdnej rade nahradí Dušana Čima, ktorého vládna strana odvolala z funkcie na podnet predsedníčky poslaneckého klubu Smeru-SD Jany Laššákovej v stredu 10. septembra.

11.09.2014 15:38 , aktualizované: 18:00
debata (5)

Vládny Smer-SD vo štvrtok v tajnej voľbe zvolil predsedu Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi Jána Slovinského za člena Súdnej rady SR. Za Slovinského hlasovalo 80 z 80 prítomných zákonodarcov.

Súdna rada má v utorok 16. septembra voliť predsedu najvyššieho súdu, ktorého nedokázala zvoliť pred tromi mesiacmi v Sobranciach. Prezident Andrej Kiska po nástupe do funkcie vymenil troch členov súdnej rady, ktorých menoval ešte jeho predchodca Ivan Gašparovič – Eduarda Bárányho, Ingrid Šimonovú a Máriu Bujňákovú. Nahradili ich Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Bertóthyová. Vláda potom 20. augusta odvolala Jaroslava Chleboviča. V stredu 10. septembra vláda namiesto Chleboviča nominovala za člena súdnej rady Jána Havláta.

Opozícia so spôsobom voľby nesúhlasila

„Spôsob, akým to robíte, dáva dôvod na spochybňovanie legitimity tejto voľby. Ak nám dávate 24 hodín na navrhnutie kandidáta, tak nie je možné navrhnúť kandidáta. Takýto nominant nemôže dať všetky podklady potrebné ku kandidatúre,“ uviedla skôr poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Reagovala tak na to, že predseda parlamentu Pavol Paška vyzval poslancov predkladať kandidátov na člena súdnej rady v stredu po 12:00 s termínom uzávierky vo štvrtok 12:00.

„Vy ste to stihli, lebo pán Slovinský to pravdepodobne vedel skôr,“ poznamenala exministerka spravodlivosti. Slovinský súhlas s kandidatúrou podľa Žitňanskej datoval k piatku 5. septembra, z rovnakého dňa je aj výpis trestov, ktorý predložil k nominácii.

„My sme vtedy ešte ani nevedeli, že budeme niekoho odvolávať,“ vysvetlila poslankyňa za Most-Híd. Podľa nej tak nový člen súdnej rady Ján Slovinský dostáva nálepku strany Smer.

Odobrenie Slovinského kandidatúry sa nezaobišlo bez problémov. Slovinský totiž predložil výpis z registra trestov, opozícia namietala, že v liste Pašku poslancom o kandidatúre sa uvádza, že nominant musí predložiť odpis z výpisu registra trestov. Výbor najprv prerušili, aby jeho členovia overili, aké sú zákonné podmienky, potom zas výbor čakal na odpis, ktorý si predseda výboru Robert Madej (Smer) za národnú radu vyžiadal od kompetentných orgánov.

„Je zaujímavé, ako rýchlo dokážu fungovať slovenské orgány, keď niektorí ľudia čakajú na rozhodnutia štátnych inštitúcií mesiace či roky. Možno je to nádejou pre všetkých občanov,“ reagoval poslanec za SaS Martin Poliačik na to, že odpis registra dorazil do NR SR do 15 minút. „Možno to bude výsledkom reformy verejnej správy ESO,“ konštatoval Madej.

Dušana Čima odvolali v stredu

Vládny Smer odvolal na podnet predsedníčky poslaneckého klubu strany Jany Laššákovej v tajných voľbách z funkcie člena Súdnej rady SR Dušana Čima v stredu 10. septembra. Za jeho odvolanie hlasovalo 82 z 82 prítomných zákonodarcov. Opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila na protest proti tomu, že vládny Smer v utorok vyradil z programu schôdze desať opozičných návrhov noviel a zákonov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ústavnoprávny výbor #Súdna rada