Nehody v septembri sú tragickejšie. Policajti idú preto na cesty

Mesiac september začal na cestách mimoriadne tragicky. Za prvý týždeň pri nehodách zomrelo až osem ľudí. Vlani počas toho istého obdobia zomreli len traja ľudia. Celkový počet nehôd za prvý septembrový týždeň bol 220, v porovnaní s minulým rokom klesol o 54.

12.09.2014 15:00
vrak auta, dopravna nehoda, Malacky Foto:
Tragická dopravná nehoda, pri ktorej zomrela 72-ročná žena a šesť ľudí sa zranilo, sa stala včera na ceste z Malaciek do Studienky.
debata (11)

Najhoršie je na tom Bratislavský kraj, tam počas prvých sedem septembrových dní prišli o život na cestách traja ľudia. Do štatistík pribudla včera ďalšia nehoda v okrese Malacky. Zomrela pri nej 72-ročná žena. Stalo sa to na ceste z Malaciek do Studienky. Sedemdesiatse­demročný vodič chcel z hlavnej cesty odbočiť doľava, no narazil do protiidúceho auta s piatimi ľuďmi. Šiesti sa zranili, 72-ročná žena zahynula na mieste. Ako uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Karina Považanová, dôvod nehody zatiaľ nie je známy.

Vážne nešťastie sa stalo v okolí Bratislavy aj minulý piatok. Policajti doteraz príčinu nehody nezistili. Linkový autobus na ceste z Myjavy do Bratislavy zachytil traktor, ktorý obiehal. Po zrážke sa prevrátil a narazil do zvodidiel v strede cesty. Na mieste zomrel vodič autobusu, 75-ročná cestujúca podľahla zraneniam neskôr v nemocnici. Zdravotníci po nehode ošetrili viac ako tridsať cestujúcich.

Linkový autobus sa prevrátil po tom, čo... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
rozbitý havarovaný autobus Linkový autobus sa prevrátil po tom, čo zachytil pri predbiehaní traktor.

Celkový počet nehôd za prvý septembrový týždeň bol 220, v porovnaní s tým istým obdobím v minulom roku klesol o 54. Následky nehôd sú však v tomto roku oveľa tragickejšie, vyžiadali si osem životov, vlani to boli len tri.

Dopravný konzultant Marián Palesch tvrdí, že september je vždy rizikový. „Cesty sa v dovolenkových mesiacoch vyprázdnia a zrazu sa doprava opäť prehustí. Dôvodom zvýšenej nehodovosti je v prvom rade nárast dopravy, zlyhanie ľudského faktora a rutinné jazdenie,“ vysvetľuje.

Podľa Palescha vodiči zabúdajú na sledovanie zmien v dopravnom značení, a to hlavne po dovolenkách v septembri. Veľmi dobrým príkladom je bratislavský diaľničný obchvat, kde začiatkom septembra z doposiaľ odstavného pruhu vznikol jazdný. „Dovolím si tvrdiť, že až 70 percent ľudí v tomto úseku jazdí rutinne v dvoch pruhoch. Zrazu vznikli tri pruhy a šoféri v nich nevedia jazdiť,“ hodnotí Palesch.

Počet obetí nehôd za prvý septembrový týždeň v krajoch
Rok BA TT TN NR ZA BB PO KE Spolu SR
2014 3 2 1 0 1 1 0 0 8
2013 1 1 0 0 0 0 0 1 3
Zdroj: PZ SR

Na zvýšený počet obetí reaguje aj Prezídium Policajného zboru, ktoré nadnes nariadilo osobité kontroly s celoslovenskou pôsobnosťou. Policajti sa zamerajú na spôsob jazdy vodičov a na používanie telefónov počas jazdy. Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru upozorňuje na používanie telefónov. Tie bránia vodičom v nebezpečných situáciách pohotovo zareagovať, a tak nedokážu dostatočne ovládať vozidlo. „Za používanie telefónneho prístroja počas vedenia vozidla hrozí vodičom pokuta až vo výške 50 eur a v správnom konaní až do výšky 100 eur,“ informuje Wäldl. Policajti chcú kontrolami znížiť počet a následky nehôd.

Na nebezpečnosť používania mobilných telefónov počas jazdy upozorňuje aj Palesch: „V tejto otázke sú na tom horšie ženy. Zatiaľ čo my, muži, využívame hlasný odposluch, ženy telefonujú s mobilom v ruke, čo je veľmi nebezpečné, lebo svoju pozornosť nevenujú plne riadeniu vozidla,“ ukončil.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #policajti #dopravná nehoda #štatistiky #policajná kontrola