Osirelé diela budú digitalizovať aj bez súhlasu autorov

Cieľom návrhu novely autorského zákona, ktorý dnes schválil parlament, je zaviesť do nášho právneho systému pravidlá európskej smernice o povolených spôsoboch použitia osirelých diel a vyriešiť problematiku tzv. obchodne nedostupných diel.

12.09.2014 12:38
Digitalizácia Foto: ,
Digitalizácia tzv. osirelých diel by sa mala uľahčiť.
debata

Nová právna úprava vypracovaná rezortom kultúry, vychádzajúca z európskej smernice, má umožniť jednoduchšiu digitalizáciu a šírenie diel a iných predmetov, ktoré sú chránené autorským právom a právami súvisiacimi s autorským právom, pri ktorých však nie je možné určiť alebo nájsť nositeľov práv (tzv. osirelé diela). V týchto prípadoch je v praxi nemožné získať predchádzajúci súhlas nositeľa práv na vyhotovenie rozmnoženiny diela a iného predmetu ochrany a jeho sprístupnenie verejnosti.

Osirelé dielo je slovesné dielo v písomnej forme, napríklad časopis, noviny, knihy, ale napríklad aj ilustrácia či fotografia, pokiaľ je jej súčasťou, notový záznam hudobného diela a audiovizuálne dielo. Podľa návrhu sa z dôvodu verejného záujmu na použití aj takýchto osirelých diel zavádza nová zákonná výnimka z povinnosti získať súhlas na vyhotovenie rozmnoženiny a sprístupňovanie osirelého diela verejnosti.

Osirelé dielo budú môcť bez súhlasu autora použiť knižnice, školy, múzeá, galérie, archív či napríklad Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav, „avšak výhradne na vzdelávacie a kultúrne účely a na plnenie úloh vo verejnom záujme“. V návrhu sa zároveň chránia práva autora, ktorý „má v zmysle návrhu právo kedykoľvek ukončiť status osirelého diela a má právo na primeranú odmenu za použitie svojho diela“, píše ďalej ministerstvo.

Predkladaný návrh taktiež rieši problematiku tzv. obchodne nedostupných diel. Vychádza z odporúčaní Memoranda o porozumení o kľúčových zásadách digitalizácie a sprístupňovania komerčne nedostupných diel, ktoré 20. septembra 2011 podpísali pod záštitou Európskej komisie zástupcovia európskych knižníc, autorov, vydavateľov a organizácií kolektívnej správy. Memorandum sleduje najmä uľahčenie masovej digitalizácie kultúrneho dedičstva.

Tzv. obchodne nedostupné diela sú najmä diela, ktoré sú stále chránené autorským právom, ale už viac nie sú dostupné v tradičných obchodných kanáloch. Zoznam obchodne nedostupných diel vedie Slovenská národná knižnica. Autor diela môže vylúčiť uplatňovanie režimu obchodne nedostupného diela na svoje dielo tak, že namietne zaradenie do zoznamu alebo požiada o vyradenie zo zoznamu. Súhlas na vyhotovenie rozmnoženiny obchodne nedostupného diela, jej sprístupňovanie verejnosti a rozširovanie predajom alebo inou formou prevodu vlastníckeho práva sa bude dať získať prostredníctvom organizácie kolektívnej správy práv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #digitalizácia #autorský zákon #Ministerstvo kultúry #diela