Smrť muža na pumpe sprevádzajú pochybnosti

Odmietla pomoc zomierajúcemu alebo ide o výmysel? Video na sociálnej sieti, ktoré zachytáva, ako sa záchranári márne snažia oživiť muža, vyvoláva vážne otázky.

13.09.2014 11:17
debata (14)

Pri videu sa totiž objavila informácia, že zamestnankyňa blízkej čerpacej stanice nechcela zavolať sanitku. Kto ju nakoniec privolal, nie je známe. V blízkosti čerpacej stanice v Senici dostal muž infarkt, spadol, vážne si poranil hlavu a nedýchal.

Takto opisujú štvrtkovú udalosť na sociálnej sieti okoloidúci, ktorí sa mu pokúsili masážou srdca zachrániť život. O pomoc údajne požiadali pracovníčku blízkej pumpy, ale tá mala odmietnuť zavolať záchranku so slovami: „Ošetrite si ho sami. Čo máme kvôli vám zatvoriť kasu?“

„Po príchode posádka muža oživovala, no jeho život sa im už nepodarilo zachrániť,“ hovorí hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Informácie o správaní personálu pumpy sa internetom začali šíriť v piatok popoludní. Keby boli pravdivé, zamestnankyňa by sa dopustila trestného činu. Poskytnúť prvú pomoc je totiž morálnou povinnosťou každého človeka a je zadefinovaná aj v Trestnom zákone. Za jej odmietnutie hrozí dvojročné väzenie.

„Polícia vo veci vyšetrovanie nevedie, pretože nebolo podané trestné oznámenie. Lekár cudzie zavinenie na mieste vylúčil,“ hovorí Martina Kredatusová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave. Podotkla, že ten, kto bol svedkom incidentu, ako sa opisuje na internete, môže podať trestné oznámenie.

Ostatní pracovníci pumpy sa k prípadu odmietajú vyjadriť. Tvrdia, že muž zomrel mimo areálu čerpacej stanice, kde pokladníci nedovidia. „Z pokladnice to nie je možné vidieť, nemohla teda vedieť, čo sa tam vlastne stalo,“ hovorí jeden zo zamestnancov čerpacej stanice, ktorý nechcel byť menovaný.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Senica #mŕtvy #záchrana života