Europarlament by mal mať podľa Sulíka len jedno sídlo

Europoslanec Richard Sulík chce, aby mal Európsky parlament iba jedno sídlo a ušetril tak milióny eur. Predseda SaS sa stane členom pracovnej skupiny Single Seat, ktorá sa snaží, aby mal Európsky parlament iba jedno sídlo.

14.09.2014 12:51
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík.
debata (9)

Ako povedal Sulík, dnes má sídlo v Bruseli, Luxemburgu a aj v Štrasburgu, kam sa musí každý mesiac nákladne sťahovať. „Hlavným cieľom tejto skupiny je ušetriť stovky miliónov eur, ktoré by sa mohli použiť oveľa efektívnejšie,“ povedal Sulík.

Sulík upozornil, že z nedávno zverejnenej štúdie Európskeho dvora audítorov vyplýva, že ak by sa poslanci, ich asistenti a všetci administratívni pracovníci nemuseli sťahovať každý mesiac do Štrasburgu, ušetrilo by sa ročne až 114 miliónov eur. „Je to viac peňazí, ako dávame na Slovensku na chod parlamentu, vlády a prezidentskej kancelárie dohromady,“ hovorí šéf liberálov. Jednorazová úspora z predaja budov by bola ďalších 660 miliónov eur. „Budovy v Štrasburgu sú nevyužívané 317 dní v roku, čo je nepochopiteľné plytvanie,“ doplnil Sulík.

Kampaň Single Seat campaign vznikla v roku 2010. Ustanovujúca schôdza pracovnej skupiny sa bude konať v stredu v Štrasburgu. Šéfkou pracovnej skupiny je Anna Maria Corazza Bildt.

Ročne sa kvôli prepravovaniu do a zo Štrasburgu vyprodukuje do atmosféry 19.000 ton oxidu uhličitého. Konvoje nákladných vozidiel, ktoré zabezpečujú prevoz dokumentov a iných materiálov z Bruselu do Štrasburgu musia vždy prekonať 409 km.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Európsky parlament