Bárány: Nie je dôvod na odklad voľby

Ústavný právnik Eduard Bárány hovorí, že aj keď nie je Súdna rada kompletná, môže rozhodovať o voľbe predsedu Najvyššieho súdu.

14.09.2014 17:00
Eduard Barány Foto: ,
Eduard Barány.
debata (7)

Je dôvod odložiť voľbu šéfov Súdnej rady a Najvyššieho súdu, ak Súdna rada nie je kompletná, pretože jej chýba jeden člen?
Nie je na to dôvod. Súdna rada je schopná sa uznášať. Prečo by mala odkladať voľbu?

V rade by mali mať sudcovia 9 zástupcov z 18, ale majú ich len 8. Nie je to chyba?
Možno o tom uvažovať, ale nevidím dôvod na odkladanie. Rada má viac ako polovicu členov. Keby ich nemala viac ako polovicu z počtu, ktorý je stanovený ústavou, tak by nebolo možné o ničom rozhodnúť. Môže však rozhodovať o všetkých otázkach, ktoré spadajú do jej pôsobnosti, vrátane týchto dvoch najzaujímavejších volieb.

Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin TA3 povedal, že by nemala vykonávať žiadnu činnosť, kým sa nedovolí chýbajúci člen. Hrozí vraj riziko zneužitia právomoci verejného činiteľa. Čo na to hovoríte?
Tento jeho názor nezdieľam.

Nepovažujete za problém, že v rade majú väčšinu nominanti vlády, parlamentu a prezidenta a že politickí nominanti majú väčší vplyv na to, čo sa bude diať v justícii?
Nepovažujem to za problém a nepokladám ich ani za politických nominantov. Pre mňa prívlastok politický nemá pejoratívny charakter. Keď sa na nich pozriete, tak aj medzi nimi sú sudcovia.

Nie je teda chybou, že jednotlivé moci v Súdnej rade nie sú v rovnováhe?
Nevidím v tom spomenutia hodný problém.

Deviaty člen Súdnej rady, ktorého si sudcovia zvolia neskôr, sa môže cítiť ukrátený na svojich právach, keď sa nezúčastní na voľbe predsedu Súdnej rady.
O každej veci, ktorá patrí do pôsobnosti ktoréhokoľvek orgánu, vrátane voľby jeho predsedu, rozhodujú tí, ktorí sú v danej chvíli jeho členmi. Napríklad keď do parlamentu nastúpi náhradník za niektorého poslanca, už je zvolený predseda parlamentu. Ten náhradník sa nepodieľal na jeho voľbe.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Súdna rada #Eduard Bárány