Nového šéfa Najvyššieho súdu budú voliť v utorok

Najvyšší orgán súdnictva, Súdna rada SR, bude v utorok voliť predsedu Najvyššieho súdu, ktorého nedokázala zvoliť pred štyrmi mesiacmi v Sobranciach.

15.09.2014 12:09
Súdna rada, Najvyšší súd Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Na svojom zasadnutí v Bratislave budú členovia Súdnej rady voliť najprv svojho predsedu. Súdna rada tak bude pre novelu ústavy prvý raz voliť oddelene svojho predsedu a zvlášť predsedu Najvyššieho súdu. Toho do funkcie menuje hlava štátu.

V súboji o kreslo šéfa Najvyššieho súdu sa stretnú traja súperi – Danielu Švecovú navrhli ako kandidátku Sudcovská rada Krajského súdu v Trnave a viacerí sudcovia Najvyššieho súdu. Sudcovia Najvyššieho súdu navrhli aj Daniela Hudáka. Sudca Najvyššieho súdu SR Ivan Rumana sa navrhol sám.

Súdna rada má mať po novele Ústavy 18 členov – deväť zástupcov sudcov a po troch nominantoch vlády, parlamentu a prezidenta. V súčasnosti má ale rada len 17 členov. Po odchode Štefana Harabina, ktorý bol ako predseda Najvyššieho súdu zároveň aj predseda Súdnej rady, chýba teraz jeden zástupca sudcov. Súdna rada bude túto otázku riešiť zrejme na utorkovom zasadnutí.

Predsedu Súdnej rady bude voliť rada spomedzi svojich členov. Kandidáta musia navrhnúť aspoň traja členovia rady, potrebný je jeho súhlas. Na zvolenie musí získať nadpolovičný počet hlasov, teda desať. Aj uchádzač o post šéfa Najvyššieho súdu musí získať nadpolovičný počet hlasov všetkých členov súdnej rady.

V prípade, že vo voľbe predsedu Najvyššieho súdu nezíska ani jeden kandidát dosť hlasov na zvolenie, mala by sa na rovnakom zasadnutí uskutočniť opakovaná voľba. Na tej by sa zúčastnili dvaja kandidáti, ktorí v prvom kole získali najväčší počet hlasov. Ak by ani v opakovanej voľbe Súdna rada nezvolila kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu, musela by byť najneskôr do 120 dní nová voľba.

V tej by však už nesmel kandidovať žiaden z tých kandidátov, o ktorých sa hlasovalo v predchádzajúcich voľbách. Mohli by ale znovu kandidovať traja neúspešní kandidáti z májovej voľby v Sobranciach, teda Štefan Harabin, Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová.

Od májovej voľby nastali v zložení Súdnej rady zmeny. Nový prezident republiky Andrej Kiska po nástupe do funkcie vymenil troch členov, ktorých menoval ešte jeho predchodca Ivan Gašparovič – Eduarda Bárányho, Ingrid Šimonovú a Máriu Bujňákovú. Nahradili ich Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Bertóthyová. Vláda potom 20. augusta odvolala svojho nominanta Jaroslava Chleboviča, namiesto neho nominovala 10. septembra za člena Súdnej rady Jána Havláta. Poslanci parlamentu za vládny Smer 11. septembra zvolili za člena Súdnej rady Jána Slovinského. V rade nahradil Dušana Čima, ktorého vládna strana odvolala 10. septembra.

Hlasovanie pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu ako aj predsedu Súdnej rady by malo byť na rozdiel od májových volieb v Sobranciach tajné. Zmenu zaviedla novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú parlament prijal 24. júna.

Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi vypršalo 22. júna. Tým pádom skončil aj v čele Súdnej rady. Najvyšší súd zatiaľ vedie podpredsedníčka Jarmila Urbancová, Súdna rada má podpredsedu Jána Vanka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Súdna rada