Vymeňte auto za bicykel alebo MHD, vyzývajú mestá

Vymeniť auto za verejnú dopravu? Pre niektorých Bratislavčanov nemožné, hoci tento týždeň môžu v MHD cestovať zadarmo, stačí, ak budú mať pri sebe vodičský. Vodiči v ostatných mestách budú mať takúto možnosť v sobotu v rámci Dňa bez áut.

16.09.2014 15:00
MHD, nové trolejbusy, Bratislava, trolejbus, DPB Foto: ,
Ilustračná fotografia
debata (6)

Denník Pravda sa pýtal bratislavských šoférov, či ponuku cestovať zadarmo v MHD využijú. Nikola (32) by sa auta nevzdala. „Ani neviem, aké autobusy chodia. Bez auta nejdem ani na krok, ale manželovi som hovorila, že tento týždeň môže chodiť zadarmo. On autobusy využíva radšej ako ja.“ povedala. Juraj (67) by auto za bicykel vymenil za lepšieho počasia. Možnosť bezplatného cestovania ho prekvapila. „Nevedel som o tom, škoda, že je o tom málo informácií a web stránku mesta predsa človek nesleduje každý deň,“ hovorí prekvapene.

Akcia pre vodičov sa deje v rámci Európskeho týždňa mobility, okrem Bratislavy sa doň zapojilo viac ako dvadsať miest. Počas kampane budú samosprávy vyzývať obyvateľov, aby autá vymenili za iné alternatívy, akceptujú sa bicykle alebo prostriedky mestskej hromadnej dopravy. Týždeň mobility trvá do 22. septembra. Podujatie vyvrcholí počas svetového Dňa bez áut. Mestá v tento deň vyčlenia pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu minimálne jednu zónu, ktorú bežne využívajú motoristi.

Verejnosť čakajú aj iné akcie. Napríklad Bratislavčania sa môžu zúčastniť aj na darovaní krvi priamo v električke. Môžu tak urobiť dopoludnia 18. septembra na Štúrovej ulici. V Banskej Bystrici v stredu vypukne cyklofest, v rámci ktorého si účastníci vyskúšajú jazdu na elektrobicykloch. Lučenčania pôjdu celý týždeň do práce na bicykloch a v Prešove sa cyklisti vo štvrtok z pohľadu šoférov autobusu dozvedia, prečo sú pre nich často neviditeľní.

Európska komisia, ktorá projekt každoročne iniciuje, chce ľudí motivovať, aby si vytvorili mesto, v akom chcú žiť. Preto sa kampaň nesie v duchu Naše ulice, naša voľba. Do Európskeho týždňa mobility sa na celom svete zapojí až 39 krajín a z nich 1 624 samospráv. Aktuálny zoznam slovenských miest, ktoré sa zúčastňujú na kampani, je na stránke tyzdenmobility.sk. V porovnaní s uplynulými rokmi je ich počet najvyšší.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bicykel #MHD #autobusy