V SDKÚ volajú po zmene šéfa, Frešo sa odstúpiť nechystá

Bývalý prešovský krajský šéf SDKÚ a exposlanec NR SR Ondrej Matej by mal na mimoriadnom kongrese strany vyzvať súčasného predsedu Pavla Freša. Mateja má podporiť aj Viliam Novotný, ktorý ešte nedávno tvrdil, že aj on kandidatúru na predsedu strany zvažuje.

18.09.2014 08:55
Pavol Frešo Foto: ,
Kritici Pavla Freša (na snímke) volajú po zmene na šéfovskej stoličke v SDKÚ, či je ich hlasov dosť, ukáže najbližší kongres strany.
debata (4)

Matej aj Novotný hovoria o potrebe výmeny celého vedenia. Novou tvárou, ktorú chcú navrhnúť na kongrese za podpredsedníčku SDKÚ, má byť Eva Babitzová, ktorá končí ako šéfka Rádia Expres.

Kandidovať na predsedu strany mieni aj Peter Slávik z Malaciek. K možnej kandidatúre sa zatiaľ nevyjadril Martin Fedor, ktorého pred letom presviedčali viacerí stranícki kolegovia, aby kandidoval.

Frešo sám odstúpiť nemieni

Predseda SDKÚ Pavol Frešo sa však na mimoriadnom kongrese strany, ktorý bude 27. septembra v Senici, nechystá zatiaľ dobrovoľne odstúpiť z funkcie. Ak sa tak nestane, jeho odporcovia potrebujú na jeho odvolanie tri pätiny hlasov všetkých pozvaných delegátov. Tých je viac ako 300. Frešovi kritici však toľkých stúpencov medzi delegátmi nemajú.

Na mimoriadny kongres sú delegovaní ľudia, ktorí boli účastníkmi aj na poslednom kongrese. V strane sa diskutuje aj o tom, či na kongrese vysloviť Frešovi aspoň nedôveru, ak sa ho nepodarí odvolať. Frešo bol zvolený v roku 2012 na štvorročné obdobie.

Kritici tvrdia, že Frešo chce kongres zmariť

Frešo oznámil konanie mimoriadneho kongresu na tlačovej besede 6. júna. Vtedy tvrdil, že ho zvolá na 28. júna. Mimoriadny kongres mal riešiť personálne otázky. Prezídium zobralo zvolanie kongresu na vedomie. Ako vtedy povedal Frešo, na kongrese požiadajú o dôveru čelní predstavitelia SDKÚ. Následne však Frešo rozhodol, že mimoriadny Kongres SDKÚ v júni nebude. Zvolal ho na 27. septembra. Podľa Freša za zmenou termínu boli praktické dôvody.

Delegáti však kritizujú, že dodnes nevedia, kde sa snem bude konať. V pozvánke majú uvedené len mesto – Senicu. Nevedia však, kde v Senici kongres bude. Podľa viacerých delegátov takýmto postupom chce Frešo kongres zmariť. Frešo posledné dni pred novinárov nepredstúpil. Nebol ani v stredu na spoločnom rokovaní parlamentných výborov o Ukrajine, ktoré sám inicioval. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ Ľudovít Kaník to zdôvodnil zdravotnými problémami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Ondrej Matej #Pavol Frešo