Téryho chata má nového nájomcu - horolezca Michalku

Téryho chatu vo Vysokých Tatrách dostal na najbližších šesť rokov do prenájmu Peter Michalka (40). Vedúci predajne s horolezeckými potrebami a aktívny horolezec žije vo Vysokých Tatrách a kedysi zásoboval túto najvyššie položenú chatu na Slovensku ako vysokohorský nosič. Jej majitelia si ho vybrali spomedzi 23 uchádzačov.

18.09.2014 09:01
Peter Michalka, Téryho chata, chatár Foto: ,
Peter Michalka.
debata

„Pred pár rokmi som na Téryho chate pracoval, a to ma priviedlo k tomu, aby som sa o miesto chatára uchádzal. Rozhodnutie komisie ma však prekvapilo,“ povedal o výsledku Michalka. Podľa neho boli ostatní kandidáti silnými súpermi.

Čo chce nový nájomca na chate zmeniť? „Ceny služieb zvýšiť neplánujem, zostanú na súčasnej úrovni. Určite však chcem upraviť jedálny lístok a prerobiť interiér. Pravidelní návštevníci hneď nezistia, že sa chaty ujal nový gazda. Spočiatku budem opatrný,“ prezradil. „Mojím cieľom je, aby ľudia z chaty odchádzali spokojní a radi sa do nej vracali,“ uzavrel nový chatár, ktorý vystrieda doterajšieho nájomcu Miroslava Jíleka. Ten sa tejto funkcie po necelých 20 rokoch z osobných dôvodov vzdal. „Už som si splnil svoj sen a je čas ísť ďalej. S výberom komisie som veľmi spokojný. Petra Michalku osobne poznám a myslím si, že bude skutočne chatárom naslovovzatým,“ zhodnotil Jílek výberové konanie. Chatu opustí 31. októbra.

Od roku 2011 vlastní Téryho chatu Slovenský klub turistov a Slovenský horolezecký spolok JAMES. „S chatármi bežne podpisujeme nájomné zmluvy na päť rokov. Súčasný nájomca nám dal výpoveď o rok skôr, tak sme v polovici augusta vyhlásili konkurz,“ opisuje dôvody predčasného skončenia nájomnej zmluvy Miroslav Herchl, člen výkonného výboru Klubu slovenských turistov. Majitelia s Michalkom však podpíšu zmluvu na šesť rokov, čo sa vymyká bežným postupom. Dlhšou nájomnou zmluvou prispôsobili koniec jej platnosti ďalším zmluvám na chaty v ich vlastníctve.

Michalka bude platiť ročný nájom vo výške 30-tisíc eur. „Popri nájomnom počítam aj s peniazmi, ktoré pôjdu do fondu, z ktorého sa budú realizovať údržby a väčšie rekonštrukcie,“ vysvetlil. Presnú výšku vkladu do spoločného fondu s majiteľmi spresniť nechcel. Tá bude predmetom ďalších rokovaní.

Nového nájomcu vyberali vlastníci v dvoch kolách. Po prvom konkurze sa do užšieho výberu dostali traja kandidáti, z nich šesťčlenná komisia včera vybrala Michalku. Kandidáti museli spĺňať tri kritériá. „Hlavnou podmienkou bola výška nájmu. Suma nemohla klesnúť pod súčasnú hranicu, ktorá je 27-tisíc eur ročne,“ vysvetľuje Herchl. Majiteľov zaujímali aj osobné skúsenosti uchádzačov a ich osobný vklad, ktorý do rozvoja Téryho chaty plánujú venovať. „Peter Michalka má dobré referencie a s chatou má predchádzajúce skúsenosti,“ uviedol Igor Koller, predseda Slovenského horolezeckého spolku JAMES.

Téryho chata sa nachádza vo Vysokých Tatrách v Malej Studenej doline v nadmorskej výške 2 015 metrov a je otvorená celoročne. Patrí k obľúbeným turistickým miestam Vysokých Tatier. Návštevníkom ponúka ubytovanie v troch izbách s 24 posteľami. Postavená bola z iniciatívy banskoštiavnického lekára a priekopníka horolezectva Edmunda Téryho v roku 1899. Na jej výstavbu použili 50 ton materiálu, ktorý nosiči vynášali na chrbtoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #podnikanie #Turistika #Vysoké Tatry