Švecovú čaká zmena Harabinových rozhodnutí

Zmeniť obraz Najvyššieho súdu poznačeného érou Štefana Harabina či pohnúť súdnymi prieťahmi. To sú úlohy, ktoré čakajú jeho budúcu predsedníčku Danielu Švecovú. V praxi to bude znamenať, že sa musí vrátiť k niektorým rozhodnutiam svojho predchodcu a zmeniť ich.

18.09.2014 12:00
Daniela Švecová Foto: ,
Daniela Švecová označila krátko po zvolení Súdne prieťahy za svoju prioritu.
debata (1)

Švecová krátko po zvolení označila prieťahy za svoju prioritu. Len v oblasti občianskeho práva leží na Najvyššom súde, ako sama povedala, do 5 000 nevybave­ných vecí.

Aké sú teda možnosti Švecovej? Členka Súdnej rady Elena Berthotyová uviedla, že v prvom rade je to spravodlivé nastavenie rozvrhu práce na budúci rok tak, aby sudcovia boli rovnako zaťažení. Nová predsedníčka súdu má možnosť zriadiť špecializované senáty v rámci správneho kolégia, ako to bolo pred nástupom Štefana Harabina do pozície šéfa Najvyššieho súdu. Ide napríklad o špecializované senáty zamerané na oblasť finančného, azylového, cudzineckého práva, alebo na preskúmavanie rozhodnutí Protimonopolné­ho úradu.

"Bolo by vhodné, keby sa k tomuto systému Najvyšší súd vrátil. Zloženie senátov by tiež mohla nastaviť tak, aby v nich pôsobili sudcovia, ktorí sa v danej oblasti dlhodobo špecializovali,“ povedala Berthotyová. Podľa nej sa tým urýchli konanie, lebo sudca danú problematiku ovláda a vie aj rýchlejšie konať. Za ďalšiu možnosť označila vrátenie sudcov do pôvodných kolégií. Ide o tých, ktorí boli za éry Harabina preradení bez ich súhlasu napríklad z trestného alebo obchodného do správneho kolégia.

Podľa právničky Evy Kováčechovej z organizácie Via Iuris Najvyšší súd by mal rozhodovať len o veciach, kde ide o zásadné právne otázky. "Aby to nebola tretia inštancia v akomkoľvek spore. Bolo by potrebné legislatívnou zmenou odbremeniť súd od niektorých typov sporov,“ poznamenala.

Možnosti meniť veci v súdnictve má aj novozvolená predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková. Hoci rada nemá priamy dosah na zrýchlenie súdneho konania, môže sa podľa Kováčechovej vyjadrovať k predloženým návrhom zákonom a predkladať vlastné riešenia. Napríklad k Civilnému sporovému poriadku, ktorý je jedným z troch nových kódexov, ktoré nahradia Občiansky súdny poriadok ešte z roku 1963. Práve tieto kódexy by mali podľa rezortu spravodlivosti vytvoriť podmienky na efektívnejšie súdne konanie.

Úloha, ktorá čaká na nových predstaviteľov justície, je zvýšiť nízku dôveru verejnosti. Podľa prieskumu Eurobarometra z konca minulého roku súdnictvu na Slovensku dôverovalo iba 25 percent opýtaných. Naša republika tak skončila na konci rebríčka krajín EÚ spoločne s Českom a Slovinskom.

Kováčechová poukázala na skutočnosť, že vo vyspelých krajinách s fungujúcim súdnym systémom je dôvera k súdnictvu vyššia ako 50 percent. Podľa právničky jedna strana sporu bude vždy nespokojná, ale podstatou je, či ľudia dôverujú rozhodnutiu súdu, že bolo prijaté včas, je dobre odôvodnené a opiera sa o zákony. Ústavný právnik Eduard Bárány tvrdí, že slovenská justícia má dlhodobo lepšie výsledky, ako je jej povesť. Ak zvolenie Bajánkovej a Švecovej podľa neho prinesie určitý posun v tóne a informovaní verejnosti, časom sa to odrazí aj na dôvere v justíciu.

Súdna rada podľa sudkyne Berthotyovej uvažuje nad tým, že otvorí otázku prijatia etických zásad, ako aj vytvorenia etickej komisie, ktorá by riešila, čo je v súlade s etickými zásadami správania sa sudcov. "To je parketa pre predsedníčku Súdnej rady,“ doplnila sudkyňa.

Prezident o šéfke Najvyššieho súdu rozhodne v októbri

Osud zvolenej kandidátky na post predsedu Najvyššieho súdu Daniely Švecovej má teraz v rukách prezident Andrej Kiska, ktorý rozhodne o jej vymenovaní do funkcie. Podľa našich informácií to tak skoro nebude. Vecou sa začne zaoberať až začiatkom októbra, keď sa vráti z návštevy USA. Švecovú v utorok Súdna rada v opakovanej voľbe zvolila 11 hlasmi na čelo Najvyššieho súdu. Proces voľby považuje bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin za nelegitímny. Podľa neho Súdna rada nie je kompletná, lebo jeden člen z radov sudcov jej chýba. Tým bol práve Harabin, ktorý v júni skončil ako šéf Najvyššieho súdu a zároveň prišiel aj o miesto v Súdnej rade. Dodal, že neúspešní kandidáti na post predsedu súdu by mohli utorňajšiu voľbu napadnúť. Protikandidáti Švecovej Ivan Rumana a Daniel Hudák včera Pravde potvrdili, že ústavnú sťažnosť nepodajú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Daniela Švecová