Útokmi ma chcú zastrašiť, tvrdí aktivista z Brunoviec

Porozbíjané okná a kameň, ktorý dopadol kúsok od hlavy jeho manželky. Občiansky aktivista Juraj Kukla z Brunoviec zažil v noci uplynulý víkend ďalší útok po tom, čo mu pred mesiacom niekto podpálil drevenú bránu na dvore jeho domu. Hoci sa ešte nerozhodol, či bude kandidovať za starostu, je presvedčený, že tieto útoky súvisia s blížiacimi sa voľbami a niekto sa ho snaží zastrašiť.

18.09.2014 14:00
Juraj Kukla, rozbité okno, výtržníci Foto: ,
Juraj Kukla ukazuje rozbité okná na balkóne jeho rodinného domu.
debata (2)

V predchádzajúcich komunálnych voľbách Kukla kandidoval za starostu Brunoviec a skončil druhý. V regióne je známym kritikom vedenia obce a vystupuje najmä proti nehospodárnemu nakladaniu s verejnými financiami. „Niektorí ľudia sa boja, že by som kandidoval, pretože by som určite nedopustil šafárenie s obecným majetkom. Preto ma začali zastrašovať,“ tvrdí Kukla.

Po útoku podal na polícii trestné oznámenie. Včera prišli do domu policajti a zaisťovali stopy. Podľa Pavla Kudličku z krajskej polície v Trenčíne polícia vec objasňuje ako priestupok proti majetku, nie je však vylúčené, že ho neskôr prekvalifikuje na trestný čin.

Kukla je presvedčený, že kameň mohol jeho manželku zabiť. Za nebezpečný považuje aj incident z 22. augusta. Vtedy mu niekto horľavou tekutinou polial drevenú bránu a podpálil. „Vďakabohu, nezhorela, lebo za bránou som mal zaparkované auto, to mohlo vybuchnúť,“ vraví aktivista. Na otázku, či bude kandidovať, zatiaľ neodpovedal, chce si to vraj rozmyslieť. Má čas do 21. septembra, dovtedy sa musia zaregistrovať všetci kandidáti.

Júlia Masárová, starostka Brunoviec, považuje oba útoky na rodinný dom Juraja Kuklu za obyčajné vandalstvo. Vraví, že aj jej sa niečo podobné stalo, niekto sa jej pokúsil podpáliť altánok, ale ani to nehlásila polícii. Nemyslí si, že to súvisí s voľbami.

Naopak, Vladimír Dulla zo Združenia občanov miest a obcí Slovenska, v ktorom je Kukla členom správnej rady, tieto incidenty považuje za spôsob vyrovnávania si účtov. „Útoky sú jednoznačne vykonávané s úmyslom zastrašiť nášho člena a odradiť ho od toho, aby pokračoval v práci, ktorú robí 25 rokov. Je to ukážkový útok na demokratické základy v tejto spoločnosti,“ dodal Dulla.

Politológ Pavol Marchevský vraví, že v tomto prípade vidieť súvislosť medzi činnosťou občianskeho aktivistu a tým, čo sa stalo, takže sa to dá podľa jeho názoru určite vnímať ako spôsob zastrašovania.

Juraj Kukla bol známy ako veľký odporca bývalého starostu Brunoviec Dušana Močka. Obviňoval ho zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, z podvodu aj falšovania verejnej listiny. Niektoré kauzy riešil aj súd. Nešetrí ani súčasnú starostku. Vyčíta jej napríklad plat 1 700 eur mesačne, čo považuje za príliš vysokú odmenu v obci, ktorá má približne 550 obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby #výtržníctvo #občiansky aktivista