Orlica Anička začala púť do Afriky

Najznámejší slovenský orol krikľavý, orlica Anička, sa vo štvrtok vybrala na viac ako mesiac trvajúcu púť z hniezdiska na Liptove do zimovísk v Afrike. Prvú noc na trase strávila samica orla krikľavého v oblasti Šarišských Michalian.

19.09.2014 12:40
arnold, orol, Foto:
Orlica Anna opustila svoje liptovské hniezdisko.
debata

„Zrejme využila pekné a teplé počasie. Ešte o 9:00 bola na hniezdisku, o 12:00 už bola v Gerlachove, letela južnými úpätiami Západných a Vysokých Tatier, ponad Poprad a popoludní už bola v lesíku nad Šarišskými Michaľanmi, kde zrejme aj prenocovala,“ opísal prvý deň letu orlice riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. Orlica začala svoju púť do Afriky takmer na deň presne ako pred rokom. Vlani odlietala orlica z hniezdiska na Liptove 19. septembra.

Už prvý deň putovania orlice priniesol ochranárom nové informácie o trase letu orlice Aničky. Vlani letela orlica viac na juhovýchod. Teraz začala svoju púť viac na východ. Následne by mala Anička smerovať cez Maďarsko ďalej na juh. Orlica podľa Majka opustí Európu v oblasti Dardanelov. „Túto úžinu využíva množstvo sťahovavých vtákov,“ dodal Majko.

Zároveň predpokladá, že s orlicou sa na púť vydalo aj jej tohtoročné mláďa. Ešte dnes pôjdu ochranári skontrolovať hniezdisko orlov krikľavých, či z neho odletel aj samec. Bohužiaľ, ochranárom sa tento rok nepodarilo umiestniť vysielačku aj chrbát samca, takže nebudú môcť sledovať, či pár letí do Afriky spoločne, ani to, či zimujú na rovnakom mieste.

Orlicu počas jej letu do Afriky bude môcť verejnosť sledovať na webstránke Správy Tatranského národného parku, kde budú ochranári zverejňovať pozície orlice v pravidelných intervaloch. Okrem aktuálnej trasy plánujú zverejniť aj minuloročnú migračnú trasu orlice, aby si aj verejnosť mohla porovnať jej tohtoročnú a minuloročnú púť. „Dúfame, že vysielačka vydrží. Nie je to lacný špás. Celý projekt je financovaný z mimorozpočtových zdrojov, nie zo štátneho rozpočtu,“ zdôraznil Majko. Do zimoviska by mala orlica priletieť približne o mesiac. Počas predchádzajúcej zimy bola najjužnejšou lokalitou, kde sa orlica pohybovala, Juhoafrická republika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #orol krikľavý #TANAP #orol Arnold #orlica Anna