Lipšic napadne postupy Smeru v parlamente na Ústavnom súde

Nezaradený poslanec a predseda strany NOVA Daniel Lipšic napadne postupy vládneho Smeru v parlamente v októbri. Počas októbrovej schôdze Národnej rady začne zbierať podpisy pod návrh na Ústavný súd, ktorý bude mať dve časti.

20.09.2014 17:17
nová väčšina, Daniel Lipšic, NOVA Foto: ,
Daniel Lipšic chystá podanie na Ústavný súd pre správanie sa vládneho Smeru v parlamente.
debata (13)

„Prvá časť sa týka vyraďovania zákonov z programu parlamentnej schôdze, druhá mimoriadnych schôdzí,“ vysvetlil Lipšic. Opozičný poslanec sa domnieva, že vládny Smer vyradil desať opozičných návrhov z programu septembrovej schôdze v rozpore s ústavou.

Ak má poslanec právo na predkladanie zákonov, znamená to podľa neho, že zákon sa musí aj prerokovať v parlamente, nestačí iba to, že na návrh dostane v podateľni pečiatku.

Lipšicovi sa nepáči postup pri mimoriadnych schôdzach

Podobné to je podľa Lipšica pri mimoriadnych schôdzach. Ak zákon umožňuje 30-tim poslancom zvolať mimoriadnu schôdzu, tá sa potom podľa Lipšica musí aj konať. Ak ju vládna väčšina môže zablokovať hneď v úvode tým, že neschváli jej program, ide podľa exministra vnútra a spravodlivosti iba o iluzórne právo, a nie reálne. „Ústava garantuje reálne, nie iluzórne práva,“ konštatoval Lipšic.

Smer v tomto volebnom období opakovane blokoval rokovania mimoriadnych schôdzí, zablokoval napríklad diskusiu k stave v justícii. V úvode septembrovej schôdze na podnet predsedníčky poslaneckého klubu strany Jany Laššákovej vyradili poslanci Smeru z rokovania desať opozičných návrhov noviel a zákonov. Laššáková to odôvodnila tým, že sa týkajú komunálnych volieb a parlament by mal o nich rokovať po voľbách.

Laššáková návrhy poslancov Smeru nechala

Návrhy poslancov Smeru týkajúce sa komunálnych problémov strana Roberta Fica na programe schôdze nechala, všetky sa aj prerokovali. Viacero z týchto návrhov o problémoch miest a obcí predkladali vládni poslanci, ktorí budú kandidovať v komunálnych voľbách.

Podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku je to v poriadku, keďže išlo o návrhy v druhom čítaní, teda zákony, ktoré parlament teraz definitívne odhlasoval a poslanci Smeru ich do Národnej rady predložili už pred letom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Ústavny súd #Smer #Daniel Lipšic