Borec verí, že previerky sudcov prejdú testom ústavnosti

Ústavný súd podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca rozhodne o tom, že previerky sudcov sú v súlade s Ústavou. "Ja si myslím, že tým testom ústavnosti to prejde. Samozrejme, je to otázka právneho názoru, ktorý sa nedá dopredu predvídať, ale toto je môj názor," povedal Borec v relácii V politike televízie TA3.

21.09.2014 14:45
Minister spravodlivosti, Tomáš Borec Foto: ,
Minister obrany Tomáš Borec
debata (1)

Právna úprava, ktorá previerky sudcov zavádza, je podľa Boreca len odrazom obrazu justície v očiach verejnosti. Minister však priznáva, že z právneho pohľadu je takáto úprava na hranici, hoci nie za hranicou.

„Snažili sme sa zapracovať do tej právnej úpravy také prvky, aby testom ústavnosti prešli,“ dodal Borec. Šéf rezortu spravodlivosti tiež zdôraznil, že ústavný súd pozastavil len tú časť, ktorá sa týka previerok súčasných sudcov, nie však nových sudcov.

Bajánková: Pozastavenie previerok je dobrá správa

Nová predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková tvrdí, že sudcovia od začiatku upozorňovali na ústavnoprávne problémy tejto úpravy. „Rozhodnutie Ústavného súdu vítam,“ uviedla Bajánková. Pozastavenie plošných previerok sudcov je podľa jej slov dobrou správou nielen pre justíciu, ale aj pre celú verejnosť. „Môžeme sa v pokoji venovať tým krokom a opatreniam, ktoré sú potrebné a verejnosti pomôžu,“ doplnila.

Minister spravodlivosti od novej šéfky súdnej rady očakáva vyššiu kultivovanosť v prístupe k riešeniu problémov aj vysokú odbornosť. Bajánková poznamenala, že všetky problémy súvisiace s justíciou chce riešiť na vysoko profesionálnej a odbornej úrovni. Pripomenula však, že súdna rada funguje v krízovom režime a je potrebnú ju sfunkčniť.

„Funguje takmer bez zamestnancov, materiálne vybavenie tiež treba posilniť,“ dodala. Borec reagoval s tým, že vyvíja kroky, aby už tento rok dostala súdna rada peniaze. „Rokoval som už s ministrom financií o tejto téme a mám prísľub, že sa to bude riešiť,“ ukončil Borec.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Tomáš Borec #previerky sudcov #Jana Bajánková