Stačilo porovnať odtlačky prstov. Za mrežami sedel 16 mesiacov nevinný muž

Za mrežami v Leopoldove sedel 16 mesiacov muž, ktorý nič neurobil, ale nikto mu neveril. Na prípad upozornila vo svojom večernom spravodajstve Televízia Markíza.

21.09.2014 21:02
putá, väzenie, väzeň, obvinený Foto:
Šestnásť mesiacov si odsedel muž za mrežami. Aj keď celý čas tvrdil, že je nevinný, polícia ani súdy sa nesnažili jeho tvrdenia overiť.
debata (53)

Prípad začal ešte v decembri 2010, keď chcel v bratislavskom podchode mladík vykradnúť novinový stánok, policajti ho však chytili priamo pri čine. Muž bez dokladov tvrdil, že sa volá Peter Végh a policajti mu uverili.

Prichyteného muža obvinili, obžalovali a súd ho napokon poslal na 16 mesiacov do väzenia. Keď mal nastúpiť do výkonu trestu, policajti si prišli po muža uvedeného v spise – skutočného Petra Végha. Ako zistila televízia Markíza, páchateľom však bol jeho brat Martin.

Polícia nevinnému odtlačky neodobrala

Identitu skutočného páchateľa pritom mohli zistiť pomerne jednoducho – na základe odtlačkov prstov. Policajti totiž mali odtlačky zadržaného páchateľa, mohli ich teda porovnať s odtlačkami odsúdeného Petra.

Keďže to neurobili, televízia to vyskúšala sama. Z policajnej databázy získala odtlačky zlodeja a keď Peter vyšiel z väzenia, zobrala ich aj jemu. Obe vzorky dali preskúmať odborníkovi v oblasti daktyloskopie. „Na základe porovnania papilárnych línií odtlačkov prstov osoby s odtlačkami porovnávacieho materiálu je možno konštatovať, že sa jedná o dve rozdielne osoby,“ tvrdí znalec v oblasti daktyloskopie.

Redaktorovi sa priznal skutočný páchateľ

Porovnanie odtlačkov prstov poslala televízia polícii, prokuratúre a súdu. Redaktorovi sa dokonca skutočný páchateľ priznal, bol to Petrov brat Martin. Všetko oľutoval a priznal sa k tomu, že v skutočnosti mal za mrežami sedieť on.

Televízia pritom už v januári 2013 odvysielali o prípade reportáž, kde orgány niekoľkokrát upozornili, ako si môžu zistiť, či nedošlo k justičnému omylu. Reportáž odvysielali v čase, keď si Peter odsedel osem mesiacov a ďalších osem mal ešte pred sebou. Policajti a prokuratúra začali zistenia televízie okamžite preverovať. Súd na otázku, prečo nenariadil porovnať odtlačky prstov, odpísal, že vyhodnocovanie dôkazov je len na úvahe súdu.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #odtlačky prstov #odsúdený