Horský: Pravicu spasí len zázrak

Pravica od posledných parlamentných volieb stále hľadá svoju stratenú tvár z éry, keď ju viedol niekdajší premiér Mikuláš Dzurinda. Kedysi najsilnejšiu pravicovú stranu SDKÚ čaká cez víkend na kongrese mocenský súboj o post predsedu. Miesto lídra by chcel v SDKÚ po Pavlovi Frešovi zaujať exposlanec Ondrej Matej. Straty zaznamenala aj Nova Daniela Lipšica, ktorú po vyše roku opustili piati liberálni poslanci okolo Jozefa Kollára.

22.09.2014 11:12 , aktualizované: 19:30
ondrej matej, SKDÚ, Foto: ,
Ondrej Matej (štvrtý zľava) oznámil v pondelok kandidatúru na predsedu SDKÚ a predstavil aj svoj tím.
debata (137)

Politológ Michal Horský označil roztrieštenosť stredopravého politického spektra do takej miery za nebývalú, že len ťažko možno predpokladať, že by mohla predstavovať reálnu alternatívu ľavicovej politiky. „Tento stav roztrieštenosti a vzájomných konkurenčných smrtonosných súbojov straníkov anglosaská politológia nazýva vojnou potkanov. Na Slovensku má umiernené formy, za ktoré možno považovať politický hyenizmus strednej generácie pravičiarov typu Matovič a Procházka, ktorí sa blokujú navzájom, tichý niekoľkoročný súboj SDKÚ a KDH o takmer identickú voličskú základňu, prípadne politické štuchance medzi stranami Most-Híd a SMK,“ uviedol politológ.

Podľa politického analytika Jána Baránka je v pravicovej časti politickej scény nervozita a šum vzhľadom na stav, v akom sa nachádza. Analytik má však pochybnosti, či chystané kroky pravicových politikov budú aj účinné.

Skončí Frešo ako šéf SDKÚ?

V SDKÚ má byť alternatívou k súčasnému predsedovi Pavlovi Frešovi exposlanec Ondrej Matej. Či bude úspešný, je otázne, lebo návrh na odvolanie Freša nik z Matejovej skupiny na kongrese dávať nebude. Tá sa spolieha na vyjadrenie Freša ešte spred letných prázdnin, že ak na kongrese neuspeje s novou programovou a personálnou líniou, nebude sa uchádzať o post predsedu.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka o SDKÚ a Nove Vorvane v akváriu.

„To, čo som počul v strane, tá atmosféra je jednoznačná na to, že zmenu treba,“ povedal Matej. Frešova reakcia bola v pondelok jasná, sám dobrovoľne neodíde. „Keď chce byť niekto predseda, tak ma musí dať najprv odvolať,“ vyhlásil Frešo a odvolal sa na stanovy. Na jeho zosadenie bude potrebná trojpätinová väčšina hlasov všetkých delegátov kongresu.

Pri Frešovi sa v pondelok objavili ako jeho podporovatelia podpredsedovia strany Martin Fedor a Ivan Štefanec. Strana by sa mala vrátiť k modelu rozdelenia pozície predsedu a volebného lídra. Frešo tvrdí, že za volebného lídra kandidovať nebude a do tejto funkcie na budúci rok navrhne práve Fedora. Takýto model už strana zažila, keď bola volebnou líderkou Iveta Radičová a predsedom Mikuláš Dzurinda.

V Matejovom tíme je podpredseda strany Viliam Novotný, šéf nitrianskej SDKÚ Tibor Tóth, primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský či exposlankyňa Jarmila Tkáčová. V tíme je aj Eva Babitzová. Pred časom pôsobila ako generálna riaditeľka Rádia Expres. Nevie si predstaviť, že by práve ona mohla teraz viesť SDKÚ, v budúcnosti to však nevylúčila.

SDKÚ naposledy v parlamentných voľbách získala 6,09 percenta hlasov. Opustili ju poslanci Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý, Magda Vášáryová, Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. V prieskumoch sa pohybuje okolo hranice zvoliteľnosti alebo aj pod ňou. Podľa analytika Baránka by v strane chceli zmenu, ale nevedia ako. „V SDKÚ mi trochu chýba pud sebazáchovy,“ poznamenal.

V Nove koniec manželstva z rozumu

Novou nádejou pre voličov pravice mala byť pôvodne strana Nova Daniela Lipšica. Pred vyše rokom mali byť posilou pre Novu piati liberálni poslanci parlamentu okolo Jozefa Kollára, ktorí boli pôvodne v SaS. Manželstvo z rozumu, ako ho pri vstupe do Novy nazval Kollár, však nevyšlo. V pondelok oficiálne liberáli Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Juraj Miškov, Juraj Droba a Martin Chren oznámili, že z Novy vystupujú. Dôvodom odchodu je podľa nich strata možnosti presadzovať liberálne hodnoty prostredníctvom vlastnej programovej frakcie v rámci hnutia Nova. Tá bola na návrh Lipšica republikovou radou zrušená. „Každý koniec je novým začiatkom,“ napísal Kollár na sociálnej sieti, ale o ďalšom politickom osude nateraz hovoriť nechcel.

Popularita Novy sa podľa posledného prieskumu Focusu pohybovala na úrovni dvoch percent, pričom vlani v novembri sa pohybovala na hranici piatich percent. Podľa analytika Baránka volič nerozumie chaotickej situácii, keď najskôr Kollárova skupina vstúpila do Novy ku konzervatívnemu Lipšicovi a po roku zase vystúpila.

Podľa politológa Horského príchod a následný odchod liberálov je iba koloritom parodického pokusu o založenie strany pravicových boľševikov v Nove. Príklad súčasného štiepenia SDKÚ je podľa Horského zase banálnym príkladom strany, ktorá bola od samého začiatku stranou jedenástich zakladateľov a potom dvoch mužov a po ich odchode stratila identitu a zmysluplnosť. Ako ďalej Horský uviedol, nič dobré neveští ani vlečúci sa konflikt medzi Obyčajnými ľuďmi a stranou Sieť.

„V tomto momente sa KDH uzatvára do seba a Most-Híd hľadá novú identitu. Pravicové sily sú do takej miery roztrieštené, že by ich mohol spasiť len zázrak,“ zhodnotil Horský.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Michal Horský #politológ #Ondrej Matej #Pavol Frešo #TV Nova