Odsúdených na doživotie presunú aj do väzníc v centre miest

Zločinci odsúdení na doživotie nebudú sedieť už len v Leopoldove a Ilave. Podľa informácií Pravdy by sa mali dostať aj do väzníc v Banskej Bystrici a Ružomberku.

22.09.2014 12:00
banská bystrica, väznica Foto: ,
Väznica v Banskej Bystrici.
debata (9)

Slovensku to odporučil európsky výbor, ktorý sa zaoberá právami väzňov. Oba ústavy na výkon trestu vraj už teraz spĺňajú všetky bezpečnostné opatrenia a presun týchto zločincov si tak nevyžiada dodatočné náklady. Ľudia z týchto miest však týmto krokom nie sú nadšení, väznice totiž sídlia v centre mesta.

Patria k nim aj čitatelia Pravdy, ktorí na problém upozornili. Do väznice na Komenského ulici v Banskej Bystrici podľa nich už od začiatku roku premiestnili zločincov, ktorí páchali násilné trestné činy a najnovšie sa majú pripraviť na príchod asi dvoch väzňov odsúdených na doživotie. „Väznica sa nachádza v centre mesta, blízko domov a nepôsobí, že by bola dostatočne zabezpečená pred možným útekom,“ obávajú sa Bystričania, ktorí nechceli zverejniť svoje mená.

Presuny väzňov Slovensku odporučil Európsky výbor na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania, ktorý zriadila Rada Európy. Výbor vykonáva pravidelné návštevy v zmluvných štátoch. Preveruje zaobchádzanie s osobami, ktoré boli odsúdené, s cieľom posilniť v prípade potreby ochranu ich ľudských práv. Internetové stránky ministerstva spravodlivosti uvádzajú, že na Slovensku sa uskutočnili už štyri takéto návštevy.

Na doživotie sú odsúdení ľudia za ťažké zločiny, akými sú napríklad vraždy či zločiny v rámci teroristických skupín. Podľa vyjadrení európskeho výboru, by sa takíto väzni mali viac začleniť medzi iných. Na Slovensku si doživotný trest odpykáva 41 väzňov vo väzniciach v Ilave a Leopoldove.

Riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž potvrdil, že na základe odporúčaní Európskeho výboru Slovenská republika zmenila legislatívu, ktorá upravuje pobyt vo väzení. „Od januára došlo k prehodnoteniu spôsobu zaobchádzania s odsúdenými na doživotný trest odňatia slobody tak, aby ich bolo možné po určitom čase integrovať do všeobecnej väzenskej populácie,“ vysvetlil. Z toho podľa neho vyplýva, že odsúdený na doživotie môže byť po splnení podmienok preradený do ktoréhokoľvek ústavu, v ktorom vykonávajú trest odsúdení s maximálnym stupňom stráženia, t. j. aj do ústavu v Banskej Bystrici.

Preto podľa neho nie je potrebné realizovať žiadne personálne alebo technické zmeny vo väznici v Banskej Bystrici. „Aktuálne v takomto režime nevykonáva žiadna osoba trest odňatia slobody na doživotie,“ tvrdí. Do budúcnosti však presuny nevylučuje.

Na to, aby sa doživotne odsúdený človek mohol takto presúvať z väznice do väznice, sú presne stanovené podmienky a kritériá. „Môže byť v kontakte s inými odsúdenými, ale len v rámci maximálneho stupňa stráženia,“ dodal Baláž. Do úvahy v rámci presunov pripadajú štyri väznice okrem ilavskej a leopoldovskej, sú to ústavy v Ružomberku a v Banskej Bystrici. Taktiež si musí väzeň odpykať minimálne 15 rokov z trestu a musí mať slušné správanie. Z Ilavy by sa tak mohol postupne presunúť Mikuláš Černák, z Leopoldova zas vrah 8 žien Ondrej Rigo či Ľubor Masár.

Advokát Stanislav Pavol vysvetľuje, že pri doživotí ide o mimoriadne tresty, pri ktorých sa prísnejšie pozerá na páchateľa. „Je tam veľa faktorov, ktoré treba posúdiť pri ukladaní mimoriadneho trestu, medzi ktoré patria 25-ročné sadzby a doživotné tresty. Vždy sa pozerá na to, kto je poškodenou osobou, či bola na poškodenej osobe spáchaná smrť, akým spôsobom, v akom prostredí či akými prostriedkami,“ povedal Pavol.

Psychológ Karol Kleimann si myslí, že integrovanie násilníkov a vrahov, ktorí dostali vysoké tresty, je zložité. V 90 percentách prípadov trpia poruchami osobnosti. Ich správanie často môže viesť k výbuchom zlosti, agresii a násilnému správaniu. Často sa vyskytuje aj sebapoškodzovanie. „Dokonca aj tí s možnosťou podmienečného prepustenia po niekoľkých rokoch, keď sa dostanú von, to nezvládajú,“ uviedol.

Pripustil, že v určitých prípadoch by resocializácia bola možná. „Tí, ktorí dostali vysoké tresty, ale nie sú nebezpeční, tak im začlenenie pomôže. Ale pre vrahov to bude skôr také odľahčenie v ich situácii,“ skonštatoval psychológ.

Presuny väzňov schvaľuje psychológ František Skokan, ktorý vyšetroval odsúdených aj obvinených. Podľa neho má ísť o dlhodobý proces. Najprv sa musí sledovať ich správanie a hlavne zmena. Spresnil, že všetci doživotne odsúdení majú asociálnu poruchu osobnosti, ale to, ako pripomenul, nebráni tomu, aby nemohli zmeniť väznicu. „Títo ľudia nie sú emočne rozvinutí, ale po racionálnej a intelektovej stránke sú na tom dobre,“ podotkol Skokan.

V nových podmienkach sa však môže stať, že budú ostatných väzňov šikanovať. Skokan tvrdí, že štát musí vymyslieť opatrenia, aby takéto správanie u nich eliminoval. „Takéto fungovanie medzi väzňami jednoducho je,“ dodal psychológ.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #doživotie #bezpečnostné opatrenia