Borovička: Nemusíme sa báť rádioaktívnych diviakov

Huby sú živou spomienkou na haváriu v Černobyle. Mnohé druhy v lesoch strednej Európy nazhromaždili rádioizotop cézia, ktorý sa uvoľnil do ovzdušia po výbuchu atómovej elektrárne.

22.09.2014 13:00
Jan Borovička Foto: ,
Jan Borovička
debata (2)

Pred časom sa objavila správa, ktorá upozorňovala na rádioaktívne mäso diviakov, ktoré sa týmito hubami živia. Expert z Českej akadémie vied Jan Borovička však ubezpečuje, že ani v Českej republike, ani na Slovensku nie sú dôvody na paniku.

Týka sa zhromažďovanie rádioaktívnych látok aj jedlých húb?
Existuje celý rad húb a niektoré z nich sú naozaj dobré jedlé huby, ktoré dokážu absorbovať cézium, pričom nerozlišujú, či ide o to rádioaktívne, alebo to normálne. Rádioizotop cézia 137, ktoré uniklo z Černobyľa, má polčas rozpadu 30 rokov, čo znamená, že bude ešte dlho trvať, kým zmizne z nášho životného prostredia. Jeho koncentrácie však pomaly klesajú. A už v 90. rokoch bolo známe, že pri bežnej konzumácii jedlých húb, čo je asi 10 kilogramov čerstvého materiálu ročne, nič nehrozí.

Ako je to s tými diviakmi na Šumave a v Bavorsku?
Diviaky sa živia srnkou obyčajnou, čo je podzemná huba, ktorá absorbuje toho cézia podstatne viac ako bežné druhy. Rádioaktivita tak prechádza do ich mäsa a v Českej republike aj v Nemecku boli nedávno naozaj zistené nadlimitné koncentrácie cézia. Podľa mojich výpočtov by sme však museli skonzumovať niekoľko stoviek kilogramov diviačieho mäsa ročne, aby sme prekročili kritickú dávku. Takže, ak si niekto dá dvakrát do týždňa diviačiu pečienku, nič sa mu stať nemôže. Panika určite nie je na mieste.

Dá sa povedať, kde je to riziko vyššie?
Spád z Černobyľa bol veľmi nerovnomerný. To cézium je všade okolo nás, ale niekde je ho viac. Najmä v oblastiach, kde bolo veľa zrážok práve v čase, keď nad nimi prechádzal ten mrak. V Českej republike to boli napríklad Jeseníky. Čítal som štúdie, podľa ktorých rádioaktivita diviačieho mäsa závisí napríklad aj od úrody žaluďov a bukvíc, ako aj od toho, čo diviaky uprednostňujú. Myslím, že sa nedá povedať, že niekde sú diviaky viac kontaminované a inde menej.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #huby #lesy #Jan Borovička