Študenti protestovali pred trenčianskou župou

Sprievod asi päťsto študentov a učiteľov Strednej odbornej školy podnikania v Trenčíne kráčal v pondelok popoludní z mestskej časti Zámostie k sídlu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Protestovali proti plánovanému zrušeniu tejto školy.

22.09.2014 19:45
štrajk, protest, študenti, Trenčín, žiaci,... Foto: ,
Študenti nesúhlasia so zrušením školy.
debata (3)

Školu chce samosprávny kraj ako jej zriaďovateľ zrušiť, pretože jej študijné odbory sú duplicitné, učia sa aj na iných školách. Riaditeľ SOŠ podnikania Vladimír Mojto argumentuje, že tieto odbory zaviedla ich škola ako prvá. Teraz má vyše 460 žiakov z celého Trenčianskeho kraja, študujú tu aj žiaci z Trnavského a Nitrianskeho kraja.

„Som už 23 rokov riaditeľom tejto školy, za tento čas sme ani raz neprekročili rozpočet, nikdy sme neboli v červených číslach. Zrušenie školy nemá logiku,“ vraví Vladimír Mojto.

Žiaci, učitelia a priaznivci školy sa zhromaždili pred školskou budovou na Veľkomoravskej ulici. Pripravili si množstvo transparentov a so skandovaním „Neberte nám našu školu“ sa sprievod pobral do mesta. Počas pochodu bola v Trenčíne obmedzená doprava, regulovali ju dopravní policajti. Zhromaždili sa v priestore pred budovou župy, kde čakali na predsedu kraja Jaroslava Bašku. Prišli mu odovzdať petíciu za zachovanie školy. Petičné hárky podpísalo vyše 5 500 ľudí.

„Na začiatku školského roka nás postavili pred hotovú vec. Z ničoho nič nám oznámili, že školu rušia, bol to pre nás všetkých šok,“ povedal Peter Beňo, učiteľ slovenského jazyka, ktorý bol moderátorom protestného zhromaždenia.

Alexandra Špitálska, žiačka štvrtého ročníka, považuje takýto postup za veľkú nespravodlivosť. Vravela, že žiaci zvolali školskú radu a dohodli sa, že budú bojovať za svoju školu.

Tri hodiny trvalo rokovanie zástupcov školy a petičného výboru s trenčianskym županom, ale ani po tomto rokovaní neboli zástupcovia školy spokojní. Trenčiansky kraj trvá na svojom zámere. Návrh všeobecne záväzného nariadenia o počte tried, v ktorom znižuje ich počty pre budúci školský rok, nebude meniť. „Trenčiansky kraj reaguje na potreby trhu práce, teda snaží sa o zníženie počtu tried v humanitných odboroch a o zvýšenie technických odborov, ktorých potrebu deklarujú zamestnávatelia,“ tlmočila stanovisko kraja jeho hovorkyňa Jana Paulínyová.

O budúcnosti školy rozhodnú poslanci na rokovaní krajského zastupiteľstva 29. septembra.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #študenti #protest #škola #Trenčiansky samosprávny kraj #pochod