Petície po novom aj cez internet

Petície by sa mali od budúceho roku podávať elektronicky cez Ústredný portál verejnej správy. Na to budú jej signatári potrebovať zaručený elektronický podpis, ktorý je súčasťou nových elektronických občianskych preukazov. Úrad vlády to navrhuje v novele zákona o petičnom práve. Okrem možnosti podať petíciu cez internet bude platiť aj terajší spôsob a tým je odovzdanie petičných hárkov.

23.09.2014 12:00
petícia, Sedembolestná Panna Mária Foto:
Ilustračná fotografia
debata

Zástupcovia verejnosti tvrdia, že elektronické podanie petície bude príliš zložité. V hromadnej pripomienke žiadajú, aby sa dalo vybaviť aj bez elektronického preukazu a zaručeného elektronického podpisu. Zber podpisov by podľa nich mal byť okrem Ústredného portálu verejnej správy umožnený aj na iných portáloch. Signatári tiež chcú, aby sa o novele zákona verejne diskutovalo. „Napriek našim opakovaným žiadostiam Úrad vlády neuskutočnil verejnú odbornú diskusiu a neumožnil tak hľadanie vhodného riešenia pre elektronické petície,“ píše sa v pripomienke. Podpísali sa pod ňu viacerí členovia Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika.

Tlačový odbor Úradu vlády tvrdí, že elektronické podávanie cez ústredný portál zaručí ochranu osobných údajov osôb, ktoré sa pod petíciu podpíšu. „Nebude možné, aby osoba podávajúca petíciu vystupovala pod fiktívnymi údajmi alebo menila obsah petície pri jej podporení verejnosťou,“ uviedol v stanovisku. Zákon tiež nebude organizátorovi petície zakazovať, aby stránku portálu verejnej správy s petíciou zobrazil aj na iných webových stránkach a ľudia sa o nej mohli dozvedieť. Ústredný portál podľa Úradu vlády spĺňa všetky bezpečnostné a technické požiadavky, je však pripravený zaoberať sa všetkými pripomienkami k návrhu zákona.

Úrad vlády predložil zákon o petičnom práve do medzirezortného pripomienkového konania, ktoré bolo minulý týždeň ukončené. Ak zákon prejde rokovaním vlády a parlamentu, platiť by mal od 1. januára 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podpisy #petícia #elektronické petície #Ústredný portál verejnej správy