Starý most cez Hornád možno skončí ako lávka

Po moste na Hlinkovej pribudol v Košiciach ďalší most, ktorý potrebuje opravu. Kvôli problémom so statikou už magistrát obmedzil dopravu na moste ponad Hornád pri Ťahanovciach.

24.09.2014 15:00
most, hornád, lávka, košice, ťahanovce Foto:
Most ponad Hornád pri Ťahanovciach má problémy so statikou.
debata

Nákladiaky tade jazdiť nesmú, osobné autá môžu cez most prejsť maximálne tridsiatkou. Mesto zistilo havarijný stav mosta v auguste a už si objednalo aj statický posudok, aby bolo jasnejšie, do akej miery je situácia vážna. Faktom je, že praskliny pri uloženiach mosta vidno voľným okom. Podľa mesta zatiaľ nie je jeasná presná príčina havarijného stavu mosta, predpokladá sa kombinácia viacerých faktorov. Na niektorých častiach mosta sa objavili praskliny viditeľné voľným okom. Nielen na okrajoch, ale aj v spodnej časti. Na bočnej strane zase vidno hrdzu oceľovej výstuže.

Hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová vysvetlila, že zatiaľ sa spracováva projektová dokumentácia na opravu mosta. Na základe jej výsledkov sa magistrát rozhodne, či je nevyhnutná okamžitá oprava mosta, koľko bude stáť a z akých zdrojov zoženie financie. Pritom mesto dalo most opraviť v roku 2006, keď oprava vrchnej stavby mosta stála vyše 100 – tisíc eur a vyše 500 – tisíc dalo o dva roky neskôr na opravu stredného poľa mosta.

Dopravný inžinier a špecialista na dopravné stavby Pavel Titl tvrdí, že prípadná oprava mosta by nemala dramaticky skomplikovať dopravnú situáciu na hlavnom ťahu na Hlinkovej ulici. „Tento most v prvom rade slúži ako prístup do mestskej časti Ťahanovce. V špičke tadiaľ prejde niekoľko desiatok áut, ale po moste na Hlinkovej, ktorý bol nedávno opravovaný prejde v špičke dvetisíc áut. Takže by to nemal byť veľký problém,“ vysvetlil Titl s tým, že v územnom pláne mesta sa ráta s novým mostom cez Hornád na sídlisko Ťahanovce. Starý most by potom mohol slúžiť ako lávka pre peších.

Pritom železobetónový, trojpoľový Ťahanovský most bol postavený ešte v roku 1932. Jeho celková dĺžka je 71 metrov a šírka medzi zábradlím 6,5 metra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Most #Hornád #lávka #Ťajanovce