Poslanci stihli prerokovať jeden z piatich návrhov

Poslanci na mimoriadnej schôdzi stihli do konca rokovacieho dňa prediskutovať jeden z piatich návrhov zákonov. Kresťanskí demokrati v ňom navrhovali zavedenie princípu jeden mandát stačí - teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť zároveň v pozíciách starostov, primátorov a predsedov vyšších územných celkov.

24.09.2014 16:05 , aktualizované: 19:52
Paška, Laššáková Foto: ,
Šéf parlamentu Pavol Paška a podpredsedníčka Jana Laššáková.
debata (7)

Vládny Smer odmieta princíp jedného mandátu, ako ho navrhuje KDH.

„Adela Banášová preto moderuje toľko relácií, lebo ju chcú diváci. To je to isté,“ konštatoval v rozprave na mimoriadnej schôdzi poslanec za Smer Miroslav Číž. Poslancov parlamentu, ktorí sú súčasne aj šéfmi samospráv, považuje Číž za prirodzenú súčasť zastupiteľského systému, podľa jeho slov majú legitimitu z viacerých zdrojov. Zdôraznil, že týchto ľudí do funkcií zvolili samotní občania. Poslanec za Smer si myslí, že sa dá diskutovať o návrhu KDH, ale až po komunálnych voľbách. „Aký problém je baviť sa o tom po 15. novembri, porovnajme ústavné systémy iných krajín a skúsenosti iných štátov,“ dodal.

Poslanec za Smer a starosta Hurbanovej Vsi Ľubomír Petrák považuje návrh KDH za „brutálnu politiku“. Podľa jeho slov to dokazuje skutočnosť, že kresťanskí demokrati o návrhu chceli rokovať pred komunálnymi voľbami, hoci účinnosť zákona kresťanskí demokrati navrhujú až od roku 2016.

Poslanci za KDH upozornili, že kampaň pred komunálnymi voľbami robí predovšetkým premiér Robert Fico. Poslanec za KDH Július Brocka sa pýtal, prečo dnes vládny návrh zákona o jednom plate pre poslancov spolu s Ficom predstavoval poslanec za Smer a primátor Košíc Richard Raši. „Pán Raši asi cíti, že v Košiciach sa jeho šance znižujú,“ dodal Brocka. Smeru sa Brocka poďakoval, že sa inšpiroval návrhom KDH. Pripomenul, že KDH predložilo do parlamentu zákon o jednom plate v minulom roku. Vládny Smer ho vtedy neschválil.

Kresťanskí demokrati predložili novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov do parlamentu opätovne začiatkom augusta. Smer ho však vyradil zo septembrovej schôdze. Podľa návrhu KDH by poslancovi Národnej rady SR nepatril plat, ak by bol zároveň v pracovnom alebo obdobnom pracovnom vzťahu. Rovnako by mu nepatrila ani odmena, ak by bol zároveň členom orgánu územnej samosprávy, teda starostom, primátorom alebo predsedom VÚC.

Mimoriadna schôdza bude pokračovať vo štvrtok

Na mimoriadnej schôdzi sa diskutovalo aj o návrhu, ktorým kresťanskí demokrati presadzujú zavedenie princípu jedného platu, podľa ktorého by poslanci za volené funkcie mohli poberať iba jeden plat. Rozprava k tomuto návrhu sa neskončila, vo štvrtok v nej ako posledná vystúpi Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Mimoriadna schôdza bude pokračovať vo štvrtok ďalšími troma návrhmi. Diskutovať sa bude o novele, ktorá má zakázať poslancom NR SR vykonávať advokátsku prax ako aj o návrhu na dvojkolovú voľbu starostov a primátorov. Rokovať sa má aj o právnej norme, podľa ktorej by chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia.

Predseda parlamentu Pavol Paška otvoril mimoriadnu schôdzu, na ktorej chce opozícia prerokovať návrhy, ktoré vládna strana vyradila z rokovania septembrovej schôdze na podnet predsedníčky poslaneckého klubu Smeru Jany Laššákovej.

Laššáková navrhla vyradiť spolu desať opozičných noviel, odôvodnila to tým, že sa týkajú komunálnych volieb a parlament by mal o nich rokovať po novembrových komunálnych voľbách. Návrhy poslancov Smeru, týkajúce sa komunálnych problémov, strana Roberta Fica na programe septembrovej schôdze nechala, všetky sa aj prerokovali a schválili.

Viacero z týchto návrhov o problémoch miest a obcí predkladali vládni poslanci, ktorí budú kandidovať v komunálnych voľbách. Podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku je to v poriadku, keďže išlo o návrhy v druhom čítaní, teda zákony, ktoré parlament teraz definitívne odhlasoval a poslanci Smeru ich do národnej rady predložili už pred letom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #NR SR #Pavol Paška #Jana Laššáková