Lesná cesta nahradila priechod Zbojská

Horský priechod Zbojská medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou úplne uzavreli. Dôvodom je rekonštrukcia a rozšírenie cesty, ktorá bola v havarijnom stave. Autá a linkové autobusy môžu prechádzať po asi šesťkilometrovej obchádzkovej trase cez les. Kamióny majú prejazd zakázaný, tie musia ísť po obchádzke dlhej 60 kilometrov.

25.09.2014 15:00
horský prechod, zbojská, rekonštrukcia cesty,... Foto: ,
Dopravu obchádzkovou cestou medzi Pohronskou Polhorou a Tisovcom riadia semafory. Vodiči si tu môžu počkať aj polhodinu.
debata

V tomto regióne ide o najzložitejšiu opravu cesty, financovaná je aj z eurofondov. Podľa zmluvnej ceny by mala stáť 16,644 milióna eur.

Náhradná asfaltová cesta vedie ochranným pásmom Národného parku Muránska planina. S takýmto dočasným riešením súhlasili aj ochranári. Ináč by autá s autobusmi museli obchádzať priechod rovnako ako kamióny. Lesná cesta je prejazdná len v jednom smere, je široká len štyri metre. Vodiči sa preto musia pripraviť na dlhšie zdržanie na semaforoch.

Predtým poľnú cestu využívalo denne asi 20 áut, dnes je to okolo päťsto. V prvých dňoch spustenia tejto obchádzky ku kolíziám či už medzi vodičmi, alebo auta so zvieraťom neprišlo. Prechádzať ňou môžu autá do 3,5 tony a celkovej dĺžky do desať metrov a autobusy verejnej dopravy.

Rýchlosť po náhradnej ceste je obmedzená na... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
zbojská, uzávera, rekonštrukcia cesty Rýchlosť po náhradnej ceste je obmedzená na 30km/h. Vodiči musia počítať so zdržaním.

Cesta má štrkom spevnené krajnice a na rizikových miestach osadené zvodidlá. Rýchlosť po nej je obmedzená na 30 km/h. Prejazd, ktorý trvá zhruba 14 minút, regulujú semafory, na dopravu dohliada polícia. Počas návštevy denníka Pravda v kolóne bolo asi 20 áut.

Čakanie na zelenú trvalo aj polhodinu. Vodiči sú zatiaľ trpezliví. „Vôbec mi to neprekáža, podstatné je, aby tú cestu konečne dali do poriadku,“ povedal vodič Miron Klanduch zo Zvolena, ktorý tadiaľto jazdieva dva razy do týždňa. Aj ďalší hovoria, že je to oveľa lepšie riešenie, ako keby mali cestovať dookola desiatky kilometrov. „Stojí mi to za to čakanie. Chodievam tadeto každý týždeň a tú cestu naozaj treba urobiť,“ dodal Igor Gotier z Banskej Bystrice.

Učiteľka tisovského evanjelického gymnázia Dana Debnárová s kolegyňou dochádzajú do školy každý deň autom z Brezna. „Išli sme o päť minút neskôr ako autobus z Brezna, ten ešte prešiel na zelenú a my sme tam čakali polhodinu. Skomplikovali sme situáciu v škole, lebo za tých desať minút, čo sme meškali na začiatok vyučovania, nás museli nahradiť kolegovia,“ povedala.

Do školy od Brezna dochádzajú aj študenti.„Meškanie žiakov sa ešte dá akceptovať, horšie je to s náhradou učiteľov,“ zhodnotila prvé dni riaditeľka školy Helena Pašiaková. Aj bežní Tisovčania, ktorí cestujú do Brezna napríklad aj za nákupmi, hovoria, že si budú na cestu musieť rezervovať viac času. V každom prípade je to však podľa nich lepšie, ako keby táto spojnica medzi Horehroním a Gemerom vôbec nebola.

Úplná uzávera horského priechodu Zbojská je podľa hovorkyne Slovenskej správy ciest Zuzany Hromcovej naplánovaná do 15. decembra tohto roku a platí od pondelka tohto týždňa. Lesná cesta po skončení rekonštrukcie bude slúžiť ako cyklotrasa.

Pôvodne sa pri rekonštrukcii cesty I/72 medzi Tisovcom a horským sedlom Zbojská s vylúčením dopravy nerátalo. Situáciu koncom minulého roka skomplikovali zosuvy skál a zeminy na asi 800-metrovom úseku. „Horský priechod Zbojská sme museli uzatvoriť z dôvodu bezpečnosti účastníkov cestnej premávky,“ uviedla Hromcová.

Cestári spočiatku navrhovali úplné uzatvorenie cesty, pričom by vodiči medzi Breznom a Tisovcom boli odkázaní na vyše 60-kilometrovú obchádzku cez Muráň a Červenú Skalu. Proti tomu sa však postavilo mesto Tisovec a obce Pohronská Polhora a Michalová. „Úplná uzávera bola pre nás neprijateľná, pretože by to výrazne skomplikovalo život občanov. Najmä ľuďom cestujúcim medzi Breznom a Tisovcom do zamestnania a študentom,“ zdôvodnila starostka Pohronskej Polhory Hyacinta Tyčiaková. Ako náhradné riešenie tak poslúžila asfaltka cez les.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #rekonštrukcia #hory #cesty #cestári #národný park