Americkí Slováci dostanú 499 učebníc slovenčiny

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky poslalo americkým Slovákom presne 499 učebníc. Ide o vyradené knihy slovenského jazyka, literatúry či vlastivedy, ktoré už nie sú v súlade s aktualizovanými učebnými osnovami a čakala ich likvidácia.

25.09.2014 10:58
debata (2)

„Našim krajanom, študentom Českej a Slovenskej školy v Astórii v New Yorku, ktorí nechcú na Slovensko zabudnúť a o knihy nás požiadali, však ešte výborne poslúžia. V balíku nájdu tituly začínajúce Šlabikárom pre prvákov, až po učebnice pre deviatakov,“ uviedol minister Peter Pellegrini.

Knihy vyzbierali v spolupráci s Generálnym konzulátom Slovenska v New Yorku. Viac ako sto kilogramov vážiace učebnice dopravil do USA vládny špeciál so slovenskou delegáciou pod vedením prezidenta Andreja Kisku.

Hlava štátu odcestovala v úvode týždňa na Valné zhromaždenie OSN do New Yorku, kde vystúpi so svojím prejavom, Na programe má tiež naplánované stretnutie s generálnym tajomníkom OSN, a viacero bilaterálnych stretnutí.

Prezident v New Yorku otvoril Stredoeurópske fórum pre digitálnu ekonomiku. „Bol by som rád, aby každá moja cesta do zahraničia pomohla presadiť sa Slovensku vo svete, alebo aby sme dobré skúsenosti dokázali uplatniť aj u nás. V tomto prípade mám v USA dosť nabitý program, orientovaný predovšetkým na rozvoj IT, stretnutia a rokovania s inštitúciami a jednotlivcami, vrátane Slovákov, ktorí sa presadili,“ avizoval ešte pred odchodom do USA Kiska na svojej facebookovej stránke.

Andrej Kiska počas svojej pracovnej cesty v Spojených štátoch amerických absolvuje tiež stretnutia so slovenskými krajanmi. Navštívi Festival slovenského dedičstva v Holmdel, v štáte New Jersey a naplánované má aj viaceré stretnutia so slovenskými odborníkmi, ktorí v Spojených štátoch pôsobia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #ministerstvo školstva #slovenčina #učebnice #Andrej Kiska