Mateja v SDKÚ vyvreli, Frešo oponuje intrigou

Aktivity Ondreja Mateja, ktorý si na štvrtok zvolal tlačovú besedu v sídle SDKÚ, považuje predseda strany Pavol Frešo za jeho predkongresové intrigy.

25.09.2014 12:10 , aktualizované: 26.09.2014 09:01
Ondrej Matej Foto: ,
Ondrej Matej.
debata (63)

Nečakané vymknutie dverí, intrigy, horúce hlavy, ktoré na seba útočia. To nie je začiatok nepodarenej telenovely, ale súčasná situácia vo voľakedy kľúčovej vládnej strane SDKÚ. Tá dlhodobo zápasí s obrovským prepadom preferencií.

V sobotu bude mať kongres a ako sa zdá, všetkými zúčastnenými lomcujú prudké emócie. Dopoludnia sa do straníckej centrály nedostal pokladník Ondrej Matej, ktorý sa chce uchádzať o pozíciu šéfa strany namiesto Pavla Freša. Namiesto vysvetlenia situácie sa strany súperiace o post predsedu obviňujú z neférových praktík.

„Vyhodili ma zo strany. To som nezažil,“ povedal Matej rozhorčeným hlasom. Podľa neho mu nikto v centrále neotváral, keď použil kľúče, boli vymenené zámky. Naplánoval si tlačovú besedu, a ako sám povedal, jej cieľom malo byť upokojenie situácie.

Predseda strany Pavol Frešo vysvetľoval, že v SDKÚ zvoláva tlačovky tlačové oddelenie, ale v tomto prípade o ňu Matej nepožiadal a zvolal si ju sám. „Sto percent tlačoviek zvoláva tlačové oddelenie, lebo máme na to predpis prezídia,“ reagoval Frešo. Podľa neho ide o „hysterické predkongresové intrigy“ Mateja a je to jasný dôkaz, že nekoná úprimne. Na otázku, či v SDKÚ namontovali kvôli Matejovi nové zámky, však Frešo neodpovedal.

Matej vysvetľoval, že hovorkyni strany Jane Zvončekovej volal ráno o deviatej, no tá nedvíhala. Uviedla, že bola v parlamente na stretnutí. Odmietla však, že by ju ešte predtým Matej kontaktoval so žiadosťou, aby zorganizovala stretnutie s médiami. „Koľko chce ešte Frešo vyhodiť ľudí za to, že som chcel ponúknuť alternatívu, ako robiť inú politiku? My sme demokratická strana?“ pýtal sa so zvýšeným hlasom Matej.

Matej v časti strany čelí aj otázkam, či má o jeho prípadné zvolenie záujem finančná skupina Penta. Podľa denníka Sme si výmenu súčasného vedenia SDKÚ má želať Privatbanka, od ktorej si strana zobrala úver. V súčasnosti dlh SDKÚ predstavuje necelé dva milióny eur. Bankový dom, ktorý je pod kontrolou Penty, sa vraj obáva, že môže byť problém so splatením pôžičky. Matej mal na straníckom rokovaní v Košiciach aj týmto argumentom presviedčať miestnych funkcionárov, aby na kongrese podporili výmenu Freša na poste predsedu.

Podpredseda SDKÚ Martin Fedor následne verejne požiadal Mateja, aby svoje slová vysvetlil na zasadnutí rozpočtového výboru strany. „Je to predstava, ktorú nechcem a nemôžem prijať. Ak je to naozaj tak, že niekde sa rozhodnú a dodajú nám do strany nejaké persóny, lebo si to niekto zvonku žiada, je to podľa môjho názoru neprípustné,“ tvrdil Fedor.

Matej včera o Pente hovoriť nechcel. Povedal len: „To sú vnútrostranícke veci, delegáti majú právo vedieť, čo sa deje. Veď to nie je pravda.“

Záujem uchádzať sa o miesto šéfa strany oznámil Matej začiatkom týždňa. Predstavil aj tím, ktorý ho podporuje vrátane súčasného podpredsedu Viliama Novotného. Matej je bývalým poslancom parlamentu a poradcom premiérky Ivety Radičovej. Po neúspešných župných voľbách sa vzdal pozície krajského šéfa v Prešove. Označil ich za neúspech pravice. Po zvolení Freša za predsedu mal na starosti stranícke financie.

Minulý rok jeho firma Eplfinance darovala SDKÚ 100-tisíc eur. „Som zakladajúci člen strany a financie boli potrebné na plátanie starých dlhov, ktoré nám nechalo staré vedenie, a zároveň na prevádzku. Preto som sa tak rozhodol,“ povedal pred časom Pravde.

Politológ Tomáš Koziak zhodnotil situáciu v SDKÚ tak, že je vyhrotenejšia ako kedykoľvek v minulosti. Matej podľa neho ako pokladník strany nie je radovým členom, ale vysokým funkcionárom, a tak by mal mať voľný prístup do priestorov strany. Politológ uviedol, že aj v minulosti v rámci zákopovej vojny sa v SDKÚ vymieňali názory. „Teraz to prekročilo istú hranicu a mám pocit, že za tým už môže byť len fyzická konfrontácia,“ poznamenal politológ.

Pozíciu súčasného predsedu Freša považuje Koziak za oslabenú. Dokumentujú to nízke preferencie na prahu prežitia, ako aj nenaplnené očakávania spojené s Frešom. „SDKÚ nemá veľa času, aby sa vnútorne konsolidovala, pretože parlamentné voľby sa blížia. Frešovi sa nepodarilo zastaviť pokles a vyzerá to tak, že SDKÚ bude hrať o prežitie. Aj z toho dôvodu vidno nervózne reakcie na obidvoch stranách,“ doplnil politológ.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Ondrej Matej #Pavol Frešo