Prezident napísal do priznania nulu

Nulový príjem za minulý rok svieti v majetkovom priznaní prezidenta Andreja Kisku, ktoré predložil do parlamentu. Nešiel nad rámec deravého zákona a prispôsobil sa tak väčšine politikov, ktorí nechcú odkryť svoje bohatstvo. Majetok hlavy štátu má pritom hodnotu niekoľkých miliónov eur.

26.09.2014 11:00
prezident, Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (180)

Prezident, ako neskôr médiám priznala jeho kancelária, vlani zarobil 150-tisíc eur. Šéf tlačového odboru prezidenta Roman Krpelan povedal, že prezident Kiska na základe konzultácie s parlamentom uviedol v majetkovom priznaní 0, pretože v priznaní sa má podľa parlamentu uvádzať suma, ktorú zarobil popri verejnej funkcii. „V roku 2013 však Andrej Kiska nebol vo verejnej funkcii. Ak by mu v Národnej rade povedali, že má uviesť aj sumu mimo príjmov verejnej funkcie, bez problémov by to urobil,“ uviedol Krpelan.

Kiskov postup je o to prekvapujúcejší, že počas predvolebnej kampane za rok 2012 priznal svoje majetkové pomery nad rámec zákona. Celkovú výšku príjmu mal vtedy 708 807 eur.

Majetkové priznania politikov sú veľmi všeobecné. Parlament roky nie je schopný zmeniť ústavný zákon o konfliktne záujmov, ktorý by vniesol viac svetla do majetkových pomerov verejných funkcionárov. Zo súčasného znenia zákona sa nedajú reálne zistiť prírastky majetku, ktorý je opísaný len veľmi všeobecne. Politici iba uvedú, že majú rodinný dom, auto, ornú pôdu či podiely vo firmách. Zákonu sa prispôsobil aj prezident.

Bývalý predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý uviedol, že prezident neporušil zákon. „Je to jedna z dier v zákone, ktorá to umožňuje. Zákon by sa mal upraviť tak, aby sa uvádzali všetky príjmy, to však nie je chyba prezidenta,“ doplnil Beblavý.

Andrej Kiska v minulosti aktívne podnikal. Zbohatol na splátkových spoločnostiach a nebankovke, ktoré roku 2005 predal VÚB banke. Jeho podiel z predaja po zaplatení záväzkov a daní bol v prepočte vyše 10 miliónov eur. Na rozbeh charitatívneho projektu Dobrý anjel použil jeden milión eur. Na prezidentskú kampaň minul niečo málo vyše jedného milióna eur. Po zvolení za hlavu štátu sa príjmu za funkciu vzdal a ten pravidelne venuje na charitu.

Podľa politológa Michala Horského by si verejnosť mala všimnúť, že prezident v roku 2012 priznal zárobok vyše 700-tisíc eur, ale už roku 2013 nezarobil podľa priznania nič, na prezidentskú kampaň vydal milión eur a navyše v roku 2014 svoj prezidentský plat rozdeľuje medzi sociálne slabých. „Je naša krajina taká bohatá, aby ju reprezentoval muž, ktorý nepoberá ani vreckové?“ spýtal sa politológ.

© Autorské práva vyhradené

180 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #príjem #majetkové priznania #Andrej Kiska