V Súdnej rade zvolia posledného člena v novembri

Sudcovia budú voliť svojho deviateho zástupcu v Súdnej rade 25. novembra. Voľby vyhlásila predsedníčka rady Jana Bajánková.

26.09.2014 09:30 , aktualizované: 16:33
Jana Bajánková, Najvyšší súd, Foto: ,
Jana Bajánková
debata (1)

Informácia je zverejnená na internetovej stránke Súdnej rady. Rade chýba jeden člen po novele ústavy, ktorá oddelila funkciu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR a šéfa Súdnej rady. Do novely, ktorá vstúpila do platnosti v septembri, bol predseda NS zároveň aj šéfom rady. Návrhy na kandidátov na člena súdnej rady môžu podávať sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov alebo najmenej desať sudcov.

O deviatom zástupcovi sudcov v Súdnej rade bude rozhodovať 1 400 sudcov. Rada má 18 členov. Sú v nej aj po traja zástupcovia zvolení parlamentom, vládou a troch členov deleguje prezident.

Členovia Súdnej rady sa tiež dohodli, že o kandidátovi na sudcu Súdneho dvora Európskej únie za Slovensko budú rozhodovať 10. novembra. O túto pozíciu sa uchádza bývalý predseda Ústavného súdu SR, bývalý generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie a súčasný poradca prezidenta Andreja Kisku – Ján Mazák a bývalý sudca ÚS SR a sudca Súdneho dvora Európskej únie Daniel Šváby.

Rada tiež chce zistiť, koľko reálne pribúda civilných vecí na súdoch. Dohodli sa preto, že oslovia ministerstvo spravodlivosti, Najvyšší súd a krajské súdy, aby získali aktuálne informácie a potom túto problematiku prerokovali.

Členovia rady sa dohodli aj na vzniku komisie, ktorá vypracuje stanovisko k rekodifikácii civilných kódexov z dielne ministerstva spravodlivosti. Schválili tiež viaceré žiadosti sudcov o ich preloženie. Najbližšie zasadnutie Súdnej rady bude 20. októbra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Jana Bajánková