Na vakcíny proti chrípke sa ľudia ešte nepýtajú

Vakcín proti chrípke bude na trhu viac ako vlani. Nemala by sa tak zopakovať situácia z minulej jesene, keď zima ani nezačala a vakcíny už boli vypredané. Lekárnici ich nedostatok hlásili už v novembri. Dôvodom bol vyšší záujem o očkovanie ako po iné roky.

26.09.2014 14:00
lekáreň, lieky, chrípka, vakcíny Foto: ,
V októbri minulého roku ľudia vakcíny prtoti chrípke vykúpili. Tento rok sa na Slovensko doviezlo o 10 percent viac dávok ako vlani.
debata (9)

Úrad hlavného hygienika uviedol, že tento rok bolo dovezených 285-tisíc dávok, čo je 10 percent viac ako vlani. Vtedy prišlo na náš trh 259-tisíc kusov. Lekári aj niektoré lekárne ich už majú k dispozícii. Ďalšie očkovacie látky budú môcť ponúknuť na budúci týždeň. Úrad nedokázal odhadnúť, aký záujem o ne bude tento rok. „Vyhodnotíme to až po skončení sezóny,“ povedala hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

„Vakcíny už sú a pacientom ich aj ponúkame, ale ešte nemajú záujem,“ tvrdí všeobecný lekár pre dospelých Peter Makara zo Sniny. Tí zodpovednejší sa podľa neho začnú pýtať na očkovanie v polovici októbra, niektorí až v novembri. Rovnako to bolo aj vlani. Iní zase s očkovaním čakajú, až kým sa nezhorší počasie, alebo kým sa nerozšíri chorobnosť.

Vakcíny proti chrípke sa vyrábajú na jednu sezónu, pretože chrípkový vírus sa mení každý rok. Výrobcovia preto vyrobia taký počet, koľko im jednotlivé krajiny nahlásia. Vakcíny objednávajú lekárne podľa požiadaviek lekárov. Tí sa riadia dopytom z predchádzajú­ceho roku.

Očkovanie pôvodne preplácali svojim poistencom dve súkromné zdravotné poisťovne, Dôvera a Union. Najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa ho začala hradiť od polovice októbra minulého roku. V tom čase nastal obrat, záujem u ľudí vzrástol a vakcíny vykúpili.

Za oficiálny začiatok chrípkovej sezóny považujú epidemiológovia začiatok októbra. Epidemiologička Jarmila Pertináčová tvrdí, že chrípkový vírus začína medzi ľuďmi kolovať v novembri, ale boli prípady, keď sa objavili prví chorí aj skôr. Na začiatku sezóny prevládajú iné typy vírusov, adenovírusy, vírusy parachrípky, ktoré spôsobujú nachladnutie, nádchu, slzenie očí, škriabanie v krku, čo nie sú typické príznaky chrípky," vysvetlila Pertináčová.

Pre chrípku je podľa nej typické, že začína horúčkou, malátnosťou, únavou, na to prepukne zimnica a triaška. Až v priebehu 12 až 24 hodín sa začnú prejavovať príznaky, akými sú napríklad suchý dráždivý kašeľ, spojený s bolesťou za hrudnou kosťou či výtok z nosa. „Treba si uvedomiť, že vírus chrípky sliznicu v nosohltane veľmi zmení, zničí ju, potom je sliznica náchylná na akýkoľvek iný infekt, najmä baktérie, ktoré sa bežne nachádzajú v nosohltane a za normálnych okolnosti nám nevyvolávajú ochorenie,“ dodala epidemiologička. Potom vznikajú zápaly priedušiek, pľúc, ktoré už môžu mať ťažký priebeh, a treba ich liečiť antibiotikami. Vírusové ochorenia sa antibiotikami neliečia.

Hovorkyňa úradu hlavného hygienika Skalická tvrdí, že najlepší čas na zaočkovanie je v mesiacoch október až november. „Organizmus si začína vytvárať ochranné protilátky proti vírusu chrípky asi po desiatich až štrnástich dňoch po očkovaní,“ uviedla Skalická.

Očkovanie je možné aj neskôr počas epidémie, rizikom však je, že očkovaná osoba ochorie skôr, ako si stihne vytvoriť protilátky. Hladina protilátok po očkovaní proti chrípke pretrváva 6 až 12 mesiacov.

Epidemiológovia upozorňujú, že chorobnosť podľa dlhodobých štatistík bude rásť, a preto je ideálny čas venovať sa prevencii. Začať treba zvýšenou pozornosťou hygieny prostredia, hlavne rúk, doma, ako aj v školách a škôlkach. Jedlo by malo byť bohatšie o ovocie a zeleninu.

V októbri minulého roku ľudia vakcíny proti chrípke vykúpili. Tento rok sa na Slovensko doviezlo o 10 percent viac dávok ako vlani.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #lekárnici #epidémia #vakcíny #očkovanie