Rokovanie Lajčáka s Rogozinom odložili na neurčito

Rokovanie medzivládnej slovensko-ruskej komisie pre hospodársku spoluprácu, ktorej spolupredsedajú šéf našej diplomacie Miroslav Lajčák a ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, je odložené na neurčito.

26.09.2014 10:40
Rusko, Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin Foto: ,
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin
debata (5)

Zatiaľ posledné, 16. zasadnutie komisie sa uskutočnilo ešte vlani v marci v Moskve. Rokovanie, ktoré bolo naplánované na tento rok, odložili po tom, ako sa naštrbili vzťahy Európskej únie s Ruskom.

Rogozin sa nachádza na sankčnom zozname EÚ, a teda nesmie vycestovať do členských štátov únie. „Napriek odloženiu vrcholového zasadania komisie medzivládna komisia ako taká funguje na úrovni pracovných skupín a v súlade so sankčným obmedzeniami,“ povedal Peter Susko z tlačového odboru rezortu diplomacie.

Aktívna je podľa neho pracovná skupina pre energetiku, ktorá pripravuje návrh medzivládnej dohody o tranzite a dodávkach ropy na Slovensko do roku 2029. „Táto dohoda by mala vstúpiť do platnosti od 1. januára 2015,“ dodal Susko.

Dmitrij Rogozin mal prísť na návštevu Slovenska v júni. Práve vtedy pobúril tým, že Rumunsku, ktoré mu pri návrate z Podnesterska nedovolilo prelet nad svojím územím, odkázal, že nabudúce poletí v bombardéri. Vtedajší prezident Ivan Gašparovič sa vyjadril, že by nemal problém s tým, aby Rogozin do Bratislavy prišiel.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Miroslav Lajčák #Dmitrij Rogozin #sankčný zoznam