Pavol Frešo a Viliam Novotný hovoria o SDKÚ

Prečítajte si rozhovory s Pavlom Frešom a Viliamom Novotným z SDKÚ. Podľa Freša je chybou, že zostali funkcionári z predošlej éry. Novotný zasa viní Freša, že sa venuje župe a nie strane.

29.09.2014 09:00
Pavol Frešo, Viliam Novotný Foto: ,
Pavol Frešo, Viliam Novotný
debata (18)

Frešo: Je chyba, že zostali funkcionári z predošlej éry

Predseda SDKÚ Pavol Frešo po rozporuplnom kongrese volá po zdravom rozume, drámu by však z diania v SDKÚ nerobil. Keď sa pozrie na iné stredopravé strany, tak vidí, že aj v nich si vysvetľujú, ako postupovať ďalej.

Aký signál vyslala SDKÚ kongresom verejnosti?
Vyslala signál, že vo vnútri SDKÚ je spor o to, či to bude funkcionárska strana, alebo volebne orientovaná strana. Myslím si, že bude potrebné veľmi skoro nájsť zhodu v tom, aby sa SDKÚ venovala tomu, čo ponúka voličom, nie funkcionárskym treniciam.

Je strana rozdelená na dve polovice?
Nepovedal by som, že je rozdelená na dve polovice, lebo za posledný týždeň bolo vidieť troch vážnych kandidátov na predsedu (Martin Fedor, Viliam Novotný, Ondrej Matej – pozn. red), ktorých funkcionári vygenerovali. Som presvedčený, že takto sa nedá robiť politika. Tu treba brať ohľad na voliča. Pokiaľ má byť nejaká zrozumiteľná ponuka, tak volič sa tam musí vidieť.

Predseda musí mať podporu vo vlastnej strane, a vy ste vo vedení zostali osamotený.
Rozumiem tomu. Celý ten proces začal už v roku 2012. Asi som jednu chybu urobil, a to, že veľa funkcionárov zostalo z predošlej éry, resp. zostali takí, ktorí nemali ten istý názor a tú istú Generálnu líniu, ktorú som predstavoval ja. To mohlo robiť veľké pnutia. Veril som, že sa časom hrany obrúsia. Teraz si myslím, že dostali pomerne jasný signál, že stranícky dokument Generálna línia beriem vážne a budú musieť buď prísť s niečím novým, alebo sa dohodneme a venujme sa voličom.

Neobávate sa straty voličov?
Vždy musí mať politik na mysli, ako to budú vnímať voliči. Úplne prvé je rozhodnutie strany, venovať sa voličom, voľbám a hodnotám. Keď sa pozriem aj na iné stredopravé strany, nie sme jediní, kto si vysvetľuje, ako máme postupovať ďalej. Nebral by som to tak, že je to nejaká úplne mimoriadna situácia.

Novotný: Frešo sa venuje župe a nie strane

Podpredseda SDKÚ Viliam Novotný cez víkend odstúpil z funkcie a verí, že strana svoju úlohu ešte nedohrala. O súčasnom predsedovi Pavlovi Frešovi povedal, že stratil záujem o riadenie strany.

Myslíte si, že je možné SDKÚ zachrániť?
Ja v to verím. Som o tom presvedčený, že SDKÚ má ešte svoju úlohu na politickej scéne. Pred 14 rokmi som túto stranu zakladal a ja urobím všetko pre to, aby sme ju zachránili.

Kto by mal byť predsedom SDKÚ?
Nebudem špekulovať. Máme predsedu Pavla Freša, ktorý sa nechystá odstúpiť, nebol odvolaný tromi pätinami všetkých delegátov. Teraz sa tvári, že je predseda. Dôležité je špekulovať, ako urobíme SDKÚ funkčnou, lebo nemôže predseda fungovať v ultramenšinovom postavení. Až 76 percent delegátov kongresu Frešovi nedôveruje.

Urobili ste chybu, keď ste Freša pred viac ako dvomi rokmi zvolili za predsedu?
Nie, takto by som nešpekuloval. To sa nedá takto hovoriť. V tej chvíli sa to zdalo ako dobré a správne riešenie. Takto som to hodnotil až do regionálnych volieb v roku 2013, že strana robila, čo vedela. Potom nastala séria chýb, a tou najvýznamnejšou bolo, keď Pavol Frešo stratil záujem o riadenie a fungovanie strany.

Stačila mu funkcia župana?
Mám taký pocit, že áno. Predpokladám, že predsedom Bratislavského samosprávneho kraja je dobrým, keď ho zvolili v opakovanej voľbe. Ale venuje sa bratislavskej župe a nevenuje sa strane. Najprv sme si to všimli my funkcionári, hovoríme o tom od eurovolieb, potom si to všimli členovia, ktorí v lete hromadne odchádzali, a teraz si to všimli aj voliči, lebo naše preferencie sú hlboko pod päť percent.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo #Viliam Novotný