Jankovská o výkupoch bytov: Ide o nemorálne konanie a obchod s tiesňou

Výkupcovia bytov uzatvárajú zmluvy s majiteľmi v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok, čo je typické pre úžernícke spoločnosti. Podľa štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej najviac ohrozenými sú zadlžení ľudia s nízkym právnym povedomím či zraniteľní seniori.

29.09.2014 10:00
Monika Jankovská Foto: ,
Monika Jankovská
debata (11)

Stretli ste sa už s výkupcami bytov?
S uvedenými praktikami sme sa už stretli. Neraz sa podobným modelom obohacovali súkromné osoby. Vždy mali vytypovaných slabších, zraniteľnejších jedincov a osoby, ktoré mali dlhy a boli v ťažkej životnej situácii a tiesni.

Dá sa pri týchto spoločnostiach hovoriť o úžerníckych praktikách?
Som presvedčená, že ide o hrubo nemorálne konanie, ktoré ani nemožno nazvať inak ako obchod s tiesňou. Jednoducho finančná závislosť, neschopnosť splácať záväzky a tieseň sa zneužíva na to, aby sa poškodení za nevýhodných podmienok „dobrovoľne“ zbavili svojho majetku. A, samozrejme, niekto sa na ich úkor neprimerane obohatí. Rovnako som toho názoru, že môže ísť aj o úžeru a úžerné zmluvy.

Ktorá skupina ľudí je najohrozenejšia?
Najohrozenejší sú zadlžení spotrebitelia, ľudia v tiesni a s nízkym právnym povedomím. V takýchto komplikovaných právnych vzťahoch, kde takmer z každej zmluvy číhajú potenciálne nebezpečenstvo a hrozba, sú osobitne zraniteľnou skupinou seniori, ktorí sa veľmi často stávajú objektom podvodov a machinácií s nehnuteľnosťami na bývanie.

Ako majú majitelia, ktorých výkupca už oslovil, postupovať?
Mali by sa predovšetkým poradiť so známymi, s právnikom, prípadne v našej Komisii na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách. V žiadnom prípade nepodliehať nátlaku a naliehaniu veriteľov alebo iných osôb. Radšej dvakrát popremýšľať a poradiť sa, ako sa nechať takýmto rýchlym a nevýhodným obchodom poškodiť.

Ak už dlžník zmluvu uzavrie, dá sa na súde dosiahnuť, aby bola vyhlásená za neplatnú?
Áno, určite. Od takto uzavretej zmluvy možno podľa Občianskeho zákonníka odstúpiť, keďže spravidla pôjde o zmluvu uzavretú v tiesni a za nápadne nevýhodných podmienok. Poškodení sa môžu dovolať aj neplatnosti uzavretej zmluvy a prípadne aj ďalších súvisiacich zmlúv na súde. Podľa mojej mienky sú uvedené zmluvy z dôvodu úžery či pre rozpor s dobrými mravmi absolútne neplatné.

Nepomohli by pri prevencii aj kontroly týchto firiem?
Kontroly tohto typu „podnikania“ zo strany kompetentných štátnych orgánov považujem za samozrejmosť. Všetkým poškodeným by som odporúčala s podnetom sa obrátiť aj na príslušný okresný úrad a Slovenskú obchodnú inšpekciu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #Šmejdi #fyzické osoby #úžerníctvo #Monika Jankovská