NBÚ pracuje sa na Koncepcii kybernetickej bezpečnosti

Slovensko bude mať novú Koncepciu kybernetickej bezpečnosti. Pracujú na nej na Úrade vlády SR a spolupodieľa sa na nej aj Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Hovorkyňa úradu Blažena Zimanová informovala, že pri vypracovávaní novej koncepcie využívajú aj skúsenosti z cvičenia NATO Cyber Coalition 13.

29.09.2014 10:10
debata (1)

Toto medzinárodné cvičenie sa uskutočnilo minulý rok na Slovensku a informácia o jeho záveroch je medzi materiálmi čakajúcimi na zaradenie na rokovanie vlády. Koncepcia by mala byť hotová do konca roka a na jej základe môžu byť aj k potrebné legislatívne úpravy, dodala.

V informácii o cvičení sa okrem iného uvádza, že kybernetická obrana v Slovenskej republike má inštitucionálne rezervy, ktoré bude potrebné v najbližších rokoch vyriešiť.

„Javí sa ako roztrieštená, jednotlivé rezorty zabezpečujú kybernetickú obranu najmä v rámci vlastných kompetencií, pričom absentuje povedomie spoločnej zodpovednosti,“ uvádza sa v materiáli. Popri rozširovaní medzinárodnej spolupráce bude preto potrebné nastaviť mechanizmy dôslednej spolupráce na národnej úrovni.

„Medzi tímami v Slovenskej republike existujú veľké rozdiely. Je nevyhnutné preto starostlivo rozvíjať technické spôsobilosti tímov a dobudovať pracoviská kybernetickej obrany tak, aby boli reálne pripravené v každodennej praxi,“ zdôrazňuje sa ďalej v informácii.

Zimanová v súvislosti s kybernetickou obranou pripomenula, že na medzinárodnej úrovni Aliancia v máji prijala Posilnenú stratégiu kybernetickej obrany NATO. Táto stratégia zaväzuje členské štáty udržiavať a posilňovať kybernetickú bezpečnosť národných informačných a komunikačných systémov, od ktorých sú priamo závislé informačné a komunikačné systémy NATO.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #kybernetický útok #NBÚ