SAV protestuje proti plánovanému menšiemu rozpočtu

Snem Slovenskej akadémie vied (SAV) protestuje proti tomu, že by SAV mala mať v roku 2015 menej peňazí. Vedci tak reagujú na návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý v polovici augusta zverejnil rezort financií.

29.09.2014 14:20
sav Foto: ,
Slovenská akadémia vied.
debata (9)

„Snem SAV vyjadruje protest voči plánovanému poklesu výdavkov štátneho rozpočtu v kapitole Slovenská akadémia vied v roku 2015,“ znie stanovisko najvyššieho samosprávneho orgánu vedeckej inštitúcie, ktoré poskytol jeho predseda Ján Sedlák.

Oproti tohtoročnému rozpočtu by totiž mala SAV podľa návrhu rozpočtu na rok 2015 mať menšie zdroje o 10,3 milióna eur. Podľa snemu budú peniaze chýbať na materiál a prevádzku zariadení, ktoré má SAV a krátenie výdavkov môže viesť k hromadnému prepúšťaniu.

Vedci pripomínajú, že SAV je najvýkonnejšia slovenská inštitúcia vo sfére vedy a výskumu, keď v nej pracuje zhruba 11 percent pracovníkov tejto oblasti a produkuje 34 percent vedeckých výstupov.

Hoci sa na budúci rok počíta s celkovým nárastom výdavkov z rozpočtu na vedu a techniku o 2,98 percenta, do akadémie vied by malo smerovať menej peňazí ako v tomto roku. Zverejnený návrh štátneho rozpočtu na rok 2015 ráta so zdrojmi pre SAV vo výške 50,5 milióna eur.

Na rok 2014 pre SAV schválili v rozpočte 60,79 milióna eur. „V porovnaní s rokom 2009 je pri započítaní kumulatívnej inflácie situácia ešte alarmujúcejšia, reálny pokles financovania SAV je na úrovni približne 45 %. Takáto situácia, keď je kvalita výsledkov práce trestaná krátením rozpočtu, je v európskom priestore neakceptovateľná,“ upozorňuje vo svojom stanovisku Snem SAV.

Proti rozpočtu sú aj vedecké rady väčšiny ústavov SAV

Návrh štátneho rozpočtu počíta aj s krátením rozpočtu osobných výdavkov, ktoré je zdôvodnené viazaním týchto výdavkov pre Program ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená verejná správa). „Zamestnanci SAV však neprichádzajú do styku s občanom v rámci vybavovania agendy verejnej správy, a tak sa optimalizácia nákladov na fungovanie SAV nedá dosiahnuť kopírovaním administratívnych opatrení vo verejnej správe,“ upozorňujú vedci.

Snem tiež pripomína, že zo štrukturálnych fondov EÚ získala SAV peniaze na vybavenie a prístroje. „Avšak plánovaný pokles výdavkov štátneho rozpočtu v kapitole SAV bude mať za následok aj nedostatok prostriedkov na to, aby túto infraštruktúru mohla efektívne využívať v prospech Slovenska. Budú chýbať prostriedky potrebné na materiál a prevádzku zariadení. Krátenie osobných výdavkov v navrhovanom rozsahu povedie k hromadnému prepúšťaniu,“ dodáva snem.

Okrem snemu sa zo SAV ozvali proti návrhu rozpočtu aj vedecké rady väčšiny ústavov SAV. Tie pred časom sformulovali otvorený list, ktorý adresovali predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi. Vyzvali v ňom vládu, ministerstvo financií aj ministerstvo školstva, aby sa pre nich veda a výskum stali skutočnou prioritou.

Hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová hovorí, že o rozpočte sa stále rokuje. „Je samozrejmé, že sa budeme snažiť vybojovať čo najviac peňazí,“ dodáva.

Pripomína, že SAV má ako najväčšia vedecká inštitúcia na Slovensku 56 ústavov. Už dlhšie sa hovorí o jej transformácii. „Naším cieľom je prostredníctvom transformácie SAV a ďalších výskumných organizácií na verejné výskumné inštitúcie odstrániť fragmentáciu, zefektívniť ich činnosť a najmä otvoriť ich spoluprácu s podnikmi, čo im umožní využívať súkromné zdroje na financovanie projektov, ktorých výsledky sa uplatnia v praxi,“ dodáva Dupaľová Ksenzsighová.

Rezort už preto pripravuje nový zákon o verejných výskumných inštitúciách.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #SAV #Slovenská akadémia vied #šetrenie rozpočtu