Dedinám sa podarilo udržať zdravotné strediská

Ľudia vo väčších dedinách boli roky zvyknutí, že majú poruke lekára. Viaceré dedinské zdravotné strediská časom zanikli a pacienti zostali odkázaní na cestovanie do vzdialenejších miest.

29.09.2014 20:00 , aktualizované: 30.09.2014 07:00
Zvolenská Slatina Foto: ,
Zdravotné stredisko vo Zvolenskej Slatine ide obec obnovovať z eurofondov.
debata

Získať lekárov do opustených ambulancií sa samosprávam nedarí ani bytmi či výhodnými nájmami. Sú však aj obce, kde si strediská dokázali udržať a chcú ich ďalej zveľaďovať.

Do obnovy a modernizácie sa pustia v Hajnáčke v okrese Rimavská Sobota. „Naša obec je spádovou pre šesťtisíc ľudí. Je to veľký prínos, keď občania z Hajnáčky a okolia nemusia za lekármi cestovať do Rimavskej Soboty alebo Lučenca. Zvlášť tí, ktorí sú sociálne odkázaní, pretože cestovanie je dlhé a nákladné,“ hovorí starosta Jozef Hunyák.

Stredisko tu funguje odnepamäti, bez neho si miestni život nevedia predstaviť. Majú všeobecného lekára, ktorý ordinuje každý deň, jeden deň v týždni zubára a gynekológa. Z peňazí z eurofondov, ktoré sa im podarilo najnovšie získať, chcú stredisko rozšíriť o ďalšie ambulancie. „Chceme mať aj odborných lekárov, napríklad internistu či ortopéda,“ spresnil starosta.

Na rozdiel od Trnavej Hory či Hronského Beňadika, kde ani prísľubom bytu či výhodnými podmienkami, nedokázali pritiahnuť lekárov do opustených ordinácií, v Hajnáčke sa toho starosta neobáva. „Lekárov takto nemotivujeme, dokonca už dopredu máme dohodnutých odborníkov, ktorým nerobí problém raz za týždeň prísť do našej obce,“ dodal Hunyák.

Denne sem z Rimavskej Soboty dochádza praktická lekárka pre dospelých Andrea Ágocsová, ktorá tu ordinuje viac než dvadsať rokov. Ako sama hovorí, práca dedinského lekára jej prirástla k srdcu a o zmene doteraz neuvažovala. „Poznám už celé generácie rodín, čo je veľká výhoda pri liečení. Tu sú ľudia iní ako v mestách, treba sa s nimi porozprávať, pretože niekedy za problémom, s ktorým prídu, treba hľadať aj niečo iné. O to viac, že sú to skôr starší pacienti a nezamestnaní,“ povedala.

Nenávratný finančný príspevok z eurofondov na modernizáciu svojich zdravotných stredísk vo výške viac ako 2,2 milióna eur získalo päť samospráv. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré je riadiacim orgánom Operačného programu Zdravotníctvo, s nimi už podpísalo zmluvy. Z východného Slovenska je to mesto Krompachy. Štyri obce – Hajnáčka, Zvolenská Slatina, Veľký Blh a Ratková – sú z Banskobystrického kraja. Aby sa samosprávy mohli uchádzať o peniaze, museli byť zapojené do programu lokálnej stratégie komplexného prístupu k marginalizovaným rómskym komunitám.

Zdravotné stredisko vo Zvolenskej Slatine sídli v budove obecného úradu. Každý deň v ňom ordinuje detský lekár, všeobecný pre dospelých a gynekológ. Napriek tomu, že obec s vyše 2 800 obyvateľmi sa nachádza len niečo cez desať kilometrov od Zvolena, lekári tu zostali. „Sme síce blízko okresného mesta, ale do nášho zdravotného strediska chodia aj ľudia z okolitých obcí. Vždy sme boli stredisková obec, aj sme ňou zostali,“ hovorí starostka Mária Klimentová.

Na rekonštrukciu, prístrojové a technické vybavenie ambulancií získali vyše 414-tisíc eur. Väčšina z nich pôjde na stavebné práce vrátane zateplenia a opravu strechy, na vybudovanie bezbariérového prístupu a výťahu pre imobilných, pretože dve ordinácie sú na poschodí.

„Celý tento projekt je zameraný na predchádzanie chorobám, zvlášť v rómskej komunite. Vďaka tomu, že majú lekárov poruke v obci, je prevencia oveľa väčšia. Prejavuje sa to najmä na preventívnych prehliadkach u detskej lekárky, s ktorou úzko spolupracujú naše terénne sociálne pracovníčky,“ dodáva starostka.

Na stavebné úpravy, výmenu kúrenia či vybavenie existujúcich ordinácií všeobecného lekára pre dospelých, detského lekára, gynekológa a zubára využijú peniaze z eurofondov vo Veľkom Blhu v okrese Rimavská Sobota. Rátajú aj s novou ambulanciou pre internistu. Stredisko slúži nielen miestnym, ale aj pacientom z ďalších asi jedenástich obcí. „Do vybavenia ambulancií pribudne napríklad nová stolička pre zubára aj s röntgenom alebo sono pre gynekológiu. Na zubný röntgen alebo sono doteraz ľudí museli posielať do Rimavskej Soboty,“ vysvetlil starosta Tibor Csúr.

Hoci Ratková v okrese Revúca má v súčasnosti necelých 600 obyvateľov, stále zostala spádovou obcou pre okolité dediny. A vďaka tomu tu prežíva aj zdravotné stredisko, v ktorom raz do týždňa ordinuje detský lekár, zubár a gynekológ. Sídli v budove v zlom technickom stave, a tak nenávratný príspevok 430-tisíc eur použijú na jej rekonštrukciu. „Do projektu sme išli preto, lebo sme nechceli, aby stredisko zaniklo a ľudia z našej obce a okolia by za lekármi museli cestovať do iných miest. Je tu vysoká nezamestnanosť a mnoho ľudí na to nemá peniaze,“ zhodnotil starosta Ján Bobrovský. Rekonštrukcia poskytne priestor aj pre ambulanciu všeobecného lekára a internistu. Rovnako ako ďalšie tri obce z Banskobystrického kraja 5-percentné spolufinancovanie pokryli z vlastných zdrojov bez úveru. Obnovu a modernizáciu v takomto rozsahu by si inak dovoliť nemohli.

Na výzvu, ktorú rezort zdravotníctva vyhlásil ešte vlani na jeseň, prišlo spolu 16 žiadostí. Požadované podmienky poskytnutia nenávratného finančného príspevku splnilo len spomínaných päť a jednu úspešnú žiadosť žiadateľ vzal späť.

Prečo bola úspešná len tretina? „Na základe analýzy sa javí, že najväčším problémom v rámci kritérií odborného hodnotenia pre žiadateľov predstavuje rozpočtová stránka projektu a nedostatočné kapacity žiadateľov, potrebné na realizáciu,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Lekárov v Krompachoch si môžu vyberať

Najvyššiu sumu z eurofondov získala nemocnica v Krompachoch. Budovy nemocnice sú majetkom mesta, areál má dlhodobo prenajatý spoločnosť Agel. Vyše 600-tisíc eur použijú na modernizáciu ambulancií.

„Cieľom je sústrediť všetky ambulancie do jednej budovy, lebo teraz sú po celej nemocnici. V súčasnosti máme desať odborných ambulancií, ich vybavenie je zastarané. Nevyhovujúce sú aj priestory, preto chceme nové ambulantné centrum,“ povedal konateľ nemocnice a primár rádiologického oddelenia Miroslav Kraus. Dodal, že projekt rieši zateplenie, výmenu okien, obnovu strechy a vlastnú kotolňu, z peňazí vyjde na modernizáciu ambulancií, ktoré sú na prízemí. „Mali by tam byť tri odborné ambulancie, gastroenterolo­gická, pľúcna ambulancia, diabetologická a kardiologická sa budú striedať v jednom priestore. To sú tie, kde pociťujeme najväčší nedostatok,“ dodal Kraus.

Kedysi bol problém dostať do Krompách lekárov, dnes je to podľa Krausa naopak. „Posledné dva-tri roky si nových lekárov môžeme vyberať. Lebo aj platy sú vyššie, takže všeobecne nie je problém s odchodmi lekárov,“ uzavrel riaditeľ.

(bm)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #ambulancia