Opitý muž zhorel od cigarety v nemocnici

Priveľa nejasností je v prípade úmrtia muža, ktorého previezli do košickej nemocnice v Šaci s rozsiahlymi popáleninami. K tým prišiel po tom, čo si mal na nemocničnom lôžku zapáliť cigaretu. V tom čase bol totiž opitý, lekári mu namerali až 6 promile alkoholu v krvi.

30.09.2014 08:00
Fakultná nemocnica, Košice Foto: ,
Opitý muž zhorel na psychiatrickom oddelení Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.
debata (1)

Do nemocnice ho v tomto stave priviezla záchranka. Kto ju však privolal, prečo ho umiestnili na psychiatrické oddelenie, prečo mal pri sebe cigarety a zápalky a ako mohlo k podpáleniu 46-ročného Košičana dôjsť, teraz vyšetruje polícia.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Košiciach Ladislava Šustová potvrdila, že muža k nim v noci zo štvrtka na piatok priviezla záchranka. Keďže bol opitý, umiestnili ho na pozorovanie na psychiatrické oddelenie. „Pacient si chcel zafajčiť. Utrpel vážne popáleniny na 80 % tela a bol prevezený na popáleninové oddelenie do nemocnice v Šaci, kde v sobotu zomrel,“ uviedla Šustová. Dodala, že prípad vyšetruje polícia a ďalšie informácie nebudú zverejňovať.

„Pacient bol veľmi rizikový už pri prijatí, jeho postihnutie do značnej miery predikovalo jeho budúcnosť a do istej miery nie je prekvapujúce, že podľahol takému rozsiahlemu úrazu,“ povedal po úmrtí Košičana riaditeľ nemocnice Košice-Šaca Juraj Vančík a dodal, že také rozsiahle popáleniny, aj s popálením dýchacích ciest, sú vo väčšine prípadov nezlučiteľné so životom.

Záchranár Karol Jarábek tvrdí, že šesť promile alkoholu v krvi pre bežného človeka znamená hlboké bezvedomie. " Ľudia v ťažkej opitosti sú ohrození na živote, ide o vážny stav, a tak by mali skončiť na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení alebo na jednotke intenzívnej starostlivosti," hovorí Jarábek. Dodáva, že v prípade 46-ročného Košičana urobila nemocnica chybu. Ak je však človek v pití alkoholu trénovaný, tak by aj v takom stave mohol komunikovať, také prípady sa podľa neho už stali. „Záleží, v akom bol klinickom stave, aj tak ho však treba intoxikovať,“ uviedol.

Podľa hovorcu krajskej polície v Košiciach Alexandra Szabóa polícia už skutok vyšetruje. „Za dosiaľ presne nezistených okolností došlo k vznieteniu postele, na ktorej ležal hospitalizovaný Košičan. Požiarom utrpel mnohopočetné popáleniny s dosiaľ presne nezistenou dobou liečenia. Poverený príslušník polície začal trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví,“ uviedol Szabó. Bližšie okolnosti tohto skutku sú podľa neho premetom vyšetrovania.

Opitého muža do nemocnice priviezla Záchranná služba Košice. Kde ho našla a kto ich zavolal, však hovorkyňa košickej záchranky Andrea Kočišová nepovedala: „Prípad vyšetruje polícia, a tak sa nebudeme vyjadrovať.“

Psychiatrické oddelenia sú jediné oddelenia, kde pacienti môžu mať cigarety a je dovolené fajčiť. Treba však dodržiavať určité pravidla. Pacienti musia upovedomiť personál, v izbe však fajčiť nesmú, sú na to vyhradené priestory. Podľa človeka z nemocničného prostredia, ktorý nechcel byť menovaný, je veľmi ťažké odhadnúť, do akej miery bol opitý pri zmysloch. „Takýto človek mal skončiť na záchytke,“ povedal. Dnes však už neexistujú, opitých nie je kde umiestňovať a končia tak v nemocniciach. Taktiež mohol skončiť aj v cele predbežného zaistenia. Podľa polície v cele môže skončiť aj opitý, ale najskôr musí byť dôvod na jeho zaistenie, napríklad, ak by robil výtržnosti. Samotná opitosť dôvodom nie je.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #oheň #cigarety #Nemocnica L. Pasteura