Pokuta prišla poštou doteraz piatim tisícom vodičov

Takmer päťtisíc pokút poslali policajti poštou za osem mesiacov tohto roku v rámci využívania objektívnej zodpovednosti. "Dopravné inšpektoráty do 23. septembra zaslali 4 829 rozkazov o uložení pokuty," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

30.09.2014 08:35
polícia, doprava, rýchlosť, pokuta, radar, meranie Foto: ,
Policajti si pomáhajú radarmi v autách, videokamerami a prenosnými radarmi.
debata (47)

Dopravní policajti začali v polovici januára využívať inštitút objektívnej zodpovednosti, teda môžu pokutovať bez zastavenia vozidla a oznámenie o pokute zasielať držiteľovi auta. Policajný prezident Tibor Gašpar vtedy priznal, že sa budú spoliehať aj na psychologický e­fekt.

Najviac deliktov má Nitriansky kraj

Najzávažnejšie porušenie, ktoré policajti zistili pri uplatňovaní objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, bolo prekročenie rýchlosti v obci o 69 km/h. „Vodič viedol vozidlo cez obec rýchlosťou 119 km/h, za čo bola držiteľovi tohto vozidla uložená pokuta 699 eur,“ priblížila Baloghová.

Najviac deliktov zistili policajti v Nitrianskom kraji (934), najmenej v Banskobystrickom (494). Najčastejšie sa vodiči prehrešujú proti dodržiavaniu maximálne stanovenej rýchlosti, na druhom mieste je nezastavenie na stopke.

Policajti využívajú objektívnu zodpovednosť len v poloautomatickom režime. Zariadení na automatické zisťovanie a spracovávanie priestupkov je málo, policajti teda musia celú agendu spracovávať ručne. Pomáhajú si radarmi v autách, videokamerami a prenosnými radarmi.

Keď zadokumentujú priestupok, overia identitu majiteľa alebo držiteľa vozidla v policajných evidenciách, potom vyhotovia rozkaz o uložení pokuty aj s fotodokumentáciou o spáchaní deliktu a odošlú to držiteľovi vozidla.

„Táto kontrola je vyhlásená predovšetkým s cieľom pozitívneho ovplyvnenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ako aj naplnenia cieľa znížiť počet dopravných nehôd s následkom na živote a zdraví,“ pripomína policajná hovorkyňa.

Ak majiteľ auto nešoféroval, môže podať odpor

Rozkaz o uložení pokuty obsahuje údaje o účastníkovi konania ako držiteľovi motorového vozidla, výšku pokuty s popisom skutku a tiež informácie o spôsobe úhrady, odôvodnenie a poučenie.

Ak držiteľ vozidla do 15 dní od doručenia rozkazu uhradí dve tretiny z uloženej výšky pokuty, pokuta sa považuje za uhradenú v plnej výške. Túto informáciu ľudia nájdu v rozkaze spolu s presnou sumou, ktorá je vypočítaná z plnej výšky pokuty.

Ak majiteľ vozidla nechce pokutu platiť, lebo auto v čase spáchania priestupku nešoféroval, môže proti rozkazu o pokute podať odpor. Odpor však musí obsahovať meno, priezvisko a adresu pobytu vodiča. Podaním takéhoto odporu sa rozkaz ruší a vec sa ďalej rieši v správnom konaní.

Ak sa však nedokáže vina osobe uvedenej v odpore, polícia pokračuje v konaní o správnom delikte držiteľa vozidla.

Objektívnou zodpovednosťou dokumentuje polícia povinnosti držiteľa vozidla, konkrétne zákaz predchádzania, rýchlosť jazdy, povinnosť zastaviť vozidlo na príkaz dopravnej značky „Stoj, daj prednosť v jazde!“, zákaz otáčania a cúvania, ďalej zákaz zastavenia a státia, prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, prekročenie stanovených hmotností vozidla, zákaz vjazdu, odbočovania alebo prikázaný smer jazdy vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuta #vodiči #objektívna zodpovednosť