Šefčovič o grilovaní eurokomisie: Je to ako štátnica s priveľa skúšajúcimi

"Na grilovaní padne 45 až 50 otázok. Neraz majú osobný charakter,“ povedal pre Pravdu pred utorkovým vystúpením pred europoslancami Maroš Šefčovič. V novej Európskej komisii má mať na starosti dopravu a vesmír.

30.09.2014 09:00
Maroš Šefčovič Foto: ,
Maroš Šefčovič
debata (6)

Ako ste sa pripravovali na grilovanie?
Príprava sa začala hneď na druhý deň po tom, čo Jean-Claude Juncker oznámil rozdelenie postov v Európskej komisie. Pozval nás na dvojdňový seminár. Zoznámili sme sa s politickými prioritami. Ale tiež sa nový tím spoznal navzájom. Hovorili sme o politických usmerneniach, ktoré Juncker predstavil v júli v Európskom parlamente.

Čo ste ešte absolvovali?
Stretnutia s generálnymi riaditeľstvami, ktoré má mať novozvolený eurokomisár na starosti. V mojom prípade je to generálne riaditeľstvo pre dopravu a dve riaditeľstvá, ktorá majú na starosti vesmírnu politiku. Pripravili mi dosť obsiahle podkladové materiály. V súvislosti s mojím portfóliom hovoríme o novom investičnom balíku v hodnotou 300 miliárd eur. Každá podkapitola odvetví, teda železničnej, cestnej, leteckej, námornej či riečnej dopravy, v sebe obsahuje mnohé otázky. Je za tým tiež všetko zahrňujúca téma logistiky a moderného intermodálneho prepojenia všetkých druhov dopravy. Je v tom množstvo technických detailov, vrátane bezpečnosti. Bol som rád, že som mal aspoň desať dní na to, aby som si problematiku ďalej naštudoval. A nechal som si aj vysvetliť veci, ktoré mi neboli jasné. Tiež som sa stretol s kľúčovými poslancami z dvoch výborov, ktoré ma budú vypočúvať. Jeden má na starosti dopravu a druhý priemysel.

Máte rešpekt pred grilovaním?
Pristupujem k tomu s obrovským rešpektom. Pred piatimi rokmi to bolo tvrdé. Teraz to bude už moje tretie grilovanie. Prvé som absolvoval, keď som v eurokomisii nahradil Jána Figeľa. Moje vypočúvanie bude určite veľmi technické a detailné. Je to pocit, ako keď idete na záverečnú skúšku na vysokej škole. Len to trvá tri a pol hodiny, ste pod drobnohľadom médií a máte veľmi veľa skúšajúcich.

Môžu sa vás spýtať čokoľvek?
Otázky by sa mali týkať oblasti, o ktorej hovoríme. Ale poslanci sa môžu spýtať v zásade na čokoľvek. Eurokomisár predkladá finančnú deklaráciu, aké má majetkové zázemie. Týka sa to aj manželky. Tiež odovzdáva správu o tom, či mu môže hroziť konflikt záujmov. Je to dokument, ktorý sa vždy mimoriadne podrobne študuje. Odovzdávam aj dotazník, kde odpovedám, či som kompetentný prevziať funkciu, čo do nej chcem vniesť. Na grilovaní potom padne 45 až 50 otázok. Neraz majú osobný charakter.

Prejde Junckerova komisia v europarlamente?
Verím, že áno. Je to motivovaný a mladší tím. Je v ňom viacero premiérov, skúsených politikov. Dobre sa pripravili.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Maroš Šefčovič #eurokomisár