Hudák zbiera podklady na ústavnú sťažnosť

Obsadenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu sa môže ešte zamotať. Neúspešný kandidát Daniel Hudák totiž zvažuje, že výsledok voľby napadne na Ústavnom súde. Na podanie sťažnosti má čas dva mesiace.

30.09.2014 12:00
volba predsedu najvyssieho sudu, svecova,... Foto: ,
Daniel Hudák (prvý zľava), Daniela Švecová a Ivan Rumana počas voľby kandidáta Súdnej rady na predsedu Najvyššieho súdu, ktorá sa konala 16. septembra.
debata (2)

Hudák zatiaľ zháňa podklady na sťažnosť. „Keď sa mi podarí podklady zohnať, potom sa rozhodnem,“ povedal včera Pravde Hudák. Dôvody, prečo by mohol spochybniť voľbu, nepovedal.

Súdna rada zvolila za kandidátku na šéfku Najvyššieho súdu sudkyňu Danielu Švecovú. Do funkcie ju musí ešte vymenovať prezident Andrej Kiska. Rozhodnutie prijme po návrate z USA, vrátiť by sa mal tento štvrtok.

Poradca prezidenta Ján Mazák na otázku, či poradí hlave štátu vymenovať Švecovú za predsedníčku Najvyššieho sudu, odpovedal, že prezident sa ho na odporúčanie nepýtal. Podľa neho je Daniela Švecová výborná právnička a sudkyňa, skúsená predsedníčka senátu, bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu. „To, že ju spájali so Štefanom Harabinom, je niečo, čo by sa nedalo v kontexte výkladu Ústavného súdu v prípade Čentéš použiť. Napokon, prezident taký prístup potvrdil tým, že za sudkyňu Ústavného súdu vymenoval Janu Baricovú, ktorú tiež spájali s Harabinom, ktorý ju na tento post dokonca aj navrhol. Takže, keby sa ma prezident spýtal, či neviem o niečom, čo by mohlo viesť k nevymenovaniu pani Švecovej, lebo je tu výklad Ústavného súdu v kauze Čentéš, musel by som mu otvorene povedať, že o takých faktoch neviem,“ uviedol Mazák.

Ústavný právnik Eduard Bárány nevie, čo by mohlo byť medzi dôvodmi Hudákovej sťažnosti. „Ja ich nevidím, možno niekto iný má lepší zrak,“ podotkol Bárány.

Argumentom by mohlo byť, že Súdna rada volila kandidáta nekompletná. Jeden jej člen z radov sudcov rade chýbal, dnes ich je osem. Rada má mať celkom 18 členov, z toho by malo byť deväť sudcov, po troch nominuje prezident, parlament a vláda. Neúplná zostala po odchode Štefana Harabina z funkcie šéfa Najvyššieho súdu, ktorý zároveň skončil aj ako predseda Súdnej rady. Deviaty člen z radov sudcov by mal byť známy 25. novembra.

Nekompletnú radu však Bárány nepovažuje za dôvod na spochybňovanie voľby. Rovnako sa vyjadril aj Mazák. Vždy sa podľa neho predpokladá, že kolektívny ústavný orgán môže byť neúplný z dôvodu choroby, dovoleniek, úmrtia alebo neobsadenia miesta. Rozhodujúce je len to, aby bol uznášaniaschopný, teda aby minimálne polovica jeho členov bola prítomná a hlasovali. „Prijať výklad, že Súdna rada musí mať vždy 18 členov, by znamenalo ju úplne „vyradiť“, pretože by nemohla ani rozhodnúť o konaní volieb a ďalších, v podstate len technických otázkach. Inak v roku 2009 neúplná Súdna rada zvolila kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu. Zabudlo sa na to?“ pripomenul Mazák.

Ďalším argumentom Hudáka by mohlo byť, že v opakovanej voľbe zo 17 vydaných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 15 a 2 lístky sa nevrátili. „To je nielen dôvod na vyhlásenie neplatnosti volieb, ale aj na vyvodenie trestnej zodpovednosti konkrétnych osôb za nezákonnosť volieb. Toto je horšia manipulácia, aká sa odohrala v parlamente v súvislosti s voľbou pána Čentéša,“ povedal minulý týždeň Pravde Štefan Harabin.

Právnik Bárány na otázku, či mali dvaja členovia Súdnej rady právo hlasovací lístok neodovzdať, odvetil, že rozhodne to nie je vec, ktorá „by mala byť na ťarchu platnosti volieb, pokiaľ hlasy odovzdá aspoň nadpolovičná väčšina, a to sa stalo“.

Kancelária Súdnej rady tiež nevidí dôvod na spochybňovanie voľby. Pripomenula, že na priebeh dozerala trojčlenná komisia. „Nikto z členov volebnej komisie ani žiadny iný člen Súdnej rady a ani žiadny kandidát na predsedu Najvyššieho súdu tento postup nenamietal,“ uviedla v stanovisku kancelária Súdnej rady.

Otázkou je, čo by sa dialo v prípade, ak by Daniel Hudák s ústavnou sťažnosťou uspel a vo funkcii predsedníčky Najvyššieho súdu už bude vymenovaná Daniela Švecová. „Samozrejme, záviselo by to od výroku Ústavného súdu,“ poznamenal Bárány. Nechcel však ďalej špekulovať, ako sa môže prípad vyvinúť. Súd by mohol napríklad sťažovateľovi priznať okrem porušenia jeho práv aj primerané finančné zadosťučinenie.

Voľba kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu sa uskutočnila 16. septembra, v ktorej členovia Súdnej rady zvolili za kandidátku Danielu Švecovú až v opakovanej voľbe. Získala 11 hlasov, potrebných bolo aspoň 10. Daniel Hudák dostal 2 hlasy. V prvom kole mala Švecová 9 hlasov, Hudák 6 a tretí kandidát Ivan Rumana jeden hlas.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #Ústavny súd #sťažnosť #Jozef Čentéš #Štefan Harabin #Jana Baricová #Daniela Švecová #Daniel Hudák