Aliancia verí, že na referendum o rodine získa 50 percent

Aliancia za rodinu verí, že pre referendum o ochrane rodiny získa 50 percent voličov, tvrdí jej hovorca Peter Kremský.

30.09.2014 15:38
aliancia za rodinu, referendum, petícia Foto: ,
Členovia Aliancie za rodinu koncom augusta tohto roku v Bratislave pri odovzdávaní petičných hárkov.
debata (19)

Podľa výsledkov nedávno zverejneného prieskumu agentúry Focus by sa na referende s vyššou pravdepodobnosťou zúčastnilo 45,5 percenta opýtaných. „Veríme, že aj napriek tomu, že to prezident ľuďom sťažil, podarí sa nám získať aj tých necelých päť percent ľudí na našu stranu,“ poznamenal.

Výsledky prieskumu podľa jeho slov potvrdzujú, že pre občanov Slovenska sú rodina, manželstvo a deti na prvom mieste. „Prieskum potvrdil, že prvé občianske referendum môže byť úspešné,“ poznamenal.

„Sme presvedčení, že ľudia pochopia, aké veľmi dôležité je, aby nechali zaznieť svoj hlas v referende,“ doplnil. Referendum o ochrane rodiny poslal prezident Andrej Kiska na preskúmanie na Ústavný súd SR (ÚS SR), ten má zistiť, či sú jeho tri otázky v súlade s ústavou alebo nie.

Podľa Anny Verešovej z aliancie Slováci chcú, aby manželstvo zostalo manželstvom, aby deti mali otca a mamu a aby manželstvo malo výnimočné postavenie, pretože je to v najlepšom záujme detí. „Taktiež chcú, aby škola netrestala rodičov a deti, ak povedia nie rodovej ideológii pri vzdelávaní,“ doplnila.

Podpora pre kladné odpovede na otázky je pre alianciu veľkým povzbudením. „Prieskum nám potvrdil, že je reálne dosiahnutie úspešného referenda, lebo prvé občianske referendum sa venuje tomu najdôležitejšiemu – rodine,“ uviedla Verešová s tým, že občania chcú, aby rodina stála v centre pozornosti a bola teda prierezovou témou všetkých politík.

V prieskume agentúry Focus odpovedala viac než polovica respondentov na všetky štyri referendové otázky o ochrane rodiny kladne. Na otázku, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo áno 89,3 percenta opýtaných.

S tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova, súhlasilo 79,4 percenta opýtaných. Viac ako tri štvrtiny respondentov (76,4 percenta) tiež privítalo, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb, okrem manželstva, nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia si dieťaťa druhým manželom rodiča).

Respondenti dostali aj štvrtú referendovú otázku, teda či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania sa či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti nesúhlasia s obsahom vyučovania. Kladne odpovedalo 68,2 percenta.

Agentúra Focus zisťovala aj záujem o účasť na referende. Vyššiu pravdepodobnosť účasti (70 až 100-percentná pravdepodobnosť účasti) deklarovalo 45,5 percenta oslovených respondentov. Skôr váhavo (40 až 60-percentná pravdepodobnosť účasti) sa k svojej účasti postavilo 28,5 percenta respondentov. Zostávajúca štvrtina (26 percent) oslovených sa vyjadrila negatívne, pokiaľ ide o ich účasť na takomto referende.

Prieskum uskutočnili od 3. do 10. septembra na vzorke 1 043 respondentov. „Respondentov sme sa opýtali, ako by odpovedali na štyri referendové otázky o ochrane rodiny nezávisle od toho, či by sa na takomto referende zúčastnili alebo nezúčastnili,“ informoval Martin Slosiarik z Focusu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #refrendum #Aliancia za rodinu