Licenčná rada vyhlásila konkurz na šesť frekvencií

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) vyhlásila druhé tohtoročné výberové konanie na pridelenie rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie.

30.09.2014 15:41
debata

Licenčná rada zverejnila konkurz na voľné rozhlasové frekvencie podľa zákona na úradnej tabuli vo svojom sídle, na webovej stránke a v dvoch celoštátnych denníkoch. Žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje pokrytie rozšíriť, verejne vypočujú 1. decembra.

Ako ďalej informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, uchádzači o jednotlivé frekvencie musia svoju žiadosť podať do 24. októbra osobne, alebo písomne na adresu: Rada pre vysielanie a retransmisiu, Dobrovičova 8, P. O. BOX 155, 810 00 Bratislava.

V jesennom výberovom konaní je zaradených šesť voľných rozhlasových frekvencií. „Frekvencie koordinovali piati súčasní rozhlasoví vysielatelia a o ich pridelenie sa môžu uchádzať aj iné subjekty. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb odporúča z dôvodu možného vzájomného rušenia frekvencií prideliť frekvenciu 92,9 MHz Detva spoločnosti D. Expres, k.s. Konania bude RVR viesť osobitne na každú frekvenciu,“ dodala Jelčová.

Pri rozhodovaní o udelení či zmene licencie licenčná rada posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií a mediálnych obsahov, prehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa a prehľadnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov na financovanie vysielania.

Rada si tiež všíma vyváženosť programovej skladby vzhľadom na už existujúcu ponuku v lokalite, ktorú bude nové vysielanie pokrývať a aj prínos žiadateľa vo vzťahu k vysielaniu a výrobe programov vo verejnom záujme. Prihliada na to, aby žiadateľ nezískal dominantné postavenie na relevantnom trhu.

Ak je žiadateľom o licenciu právnická osoba so zahraničnou majetkovou účasťou, je pre RVR dôležitá pri rozhodovaní o licenciách i primeraná majetková účasť slovenských osôb. RVR organizuje konkurzy na frekvencie dva razy ročne, na jar a na jeseň.

debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #Rada pre vysielanie a retransmisiu