Do misie v Afganistane sa zapoja aj slovenskí vojaci

Schválenie dohôd o Afganistane je nevyhnutným predpokladom novej nebojovej misie NATO, do ktorej sa plánuje zapojiť aj Slovensko, hovorí minister obrany Martin Glváč.

30.09.2014 18:35
armáda, vojaci Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (9)

Podľa jeho slov by malo v novej misii pôsobiť maximálne 66 príslušníkov Ozbrojených síl SR v polročných rotáciách. „Samozrejme, všetko bude závisieť od reálnych potrieb a schválenia mandátu Národnou radou Slovenskej republiky,“ zdôraznil šéf rezortu obrany.

Podľa informácií, ktoré má rezort obrany, hlavnou náplňou činnosti našich vojakov by mal byť v novej nebojovej misii NATO výcvik a pomoc afganským národným bezpečnostným silám. Agentúru SITA informovala hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Martina Balleková.

Predstavitelia Afganistanu dnes podpísali s predstaviteľmi USA bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, ktorá je právnym rámcom pre úspešné spustenie novej misie začiatkom roka 2015. Zároveň podpísali v Afganistane aj dohodu o pôsobení síl NATO v Afganistane.

„No konečne, na toto sme čakali. Už na samite vo Walese sme deklarovali, že chceme v Afganistane aj naďalej pomáhať a pristúpime k novej výcvikovej misii NATO – Resolute Support, pokiaľ budú splnené všetky formálne kroky,“ vyhlásil slovenský minister obrany.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Martin Glváč