Novú nemocnicu chcú stavať investori z desiatich krajín

O projekt výstavby novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave je väčší záujem, ako sa očakávalo. Ministerstvo zdravotníctva doteraz uskutočnilo 19 stretnutí s potenciálnymi investormi. Záujemcovia sú napríklad zo Slovenska, Rakúska, Francúzska, Veľkej Británie, Holandska, zo Španielska, z Izraela či Česka.

02.10.2014 13:00
nemocnica, Nemocnica sv. Michala Foto: ,
Nemocnica sv. Michala sa presťahuje do novej budovy na Cintorínskej ulici v Bratislave
debata (4)

Cieľom stretnutí bolo podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Martiny Šoltésovej zistiť, či bude o projekt dostatočný záujem a či v súčasnom nastavení bude financovateľný a realizovateľný. „Na tieto otázky a desiatky ďalších muselo doteraz odpovedať 19 potenciálnych záujemcov, ktorí splnili všetky podmienky (z celkového počtu 28 spoločností, ktoré prejavili záujem o predkvalifikačné diskusie) a prišli na stretnutie do Bratislavy,“ uviedla Šoltésová. Ide o sedem prevádzkovateľov medicínskych služieb, šesť developerov a šesť finančných inštitúcií z desiatich krajín.

Zo Slovenska by nemocnicu chceli postaviť J&T Real Estate, spoločnosť Svet zdravia patriaca Pente, Agel, Erste Group AG, ČSOB či ING Bank N.V. Zástupcovia ministerstva zdravotníctva so záujemcami viedli takzvaný predkvalifikačný dialóg. Ten predchádza samotnému verejnému obstarávaniu, ktoré sa začne už tento mesiac.

V novej nemocnici bude 945 postelí a ročne v nej budú môcť hospitalizovať 44-tisíc pacientov a vykonať 47-tisíc operácií. Nová nemocnica bude nielen liečiť, zameria sa aj na oblasť vzdelávania a výskumu. Stavať by sa mala v priebehu roka 2016, pacientom by mala slúžiť už koncom roka 2017.

Moderné zdravotnícke zariadenie má stáť na bratislavskej Patrónke, kde sa teraz nachádza Nemocnica svätého Michala. Takzvaná bývala vojenská nemocnica sa má presťahovať do novej budovy v centre mesta na Cintorínskej ulici, ktorá však ešte nie je postavená.

Výstavbu financuje ministerstvo vnútra a podľa Marty Fabianovej z tlačového odboru sa v súčasnosti dokončuje hrubá stavba. Podľa predbežných odhadov bude stáť približne 50 mil. eur. Časť z tejto sumy je určená na výstavbu budovy, časť sa použije aj na vybavenie priestorov. V osemposchodovej budove bude 110 postelí. „Aktuálne v nemocnici ročne hospitalizujú viac ako 3 600 pacientov, v novej nemocnici sa očakáva nárast počtu hospitalizácií,“ dodáva Fabianová.

Na Cintorínskej ulici sa v súčasnosti nachádza poliklinika s 30 ambulanciami. Projekt počíta s jej prepojením na nemocničnú časť. V novom zariadení bude pre pacientov k dispozícii celkovo 50 ambulancií. Po dostavbe bude zdravotnícke zariadenie slúžiť nielen rezortným zložkám, ale aj širokej verejnosti. Už v súčasnosti ju na 80 percent využívajú aj civilisti. K dispozícii bude aj dvojpodlažné parkovisko s kapacitou do 200 parkovacích mi­est.

Nemocnica na Cintorínskej bude musieť byť hotová do konca roka 2015, aby sa do nej mohla Nemocnica svätého Michala presťahovať. Pretože v priebehu roka 2016 by sa už na jej pôvodnom mieste mala začať stavať Univerzitná nemocnica.

Analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay tvrdí, že tieto termíny sú dosť natesno. „Ak bol dobre pripravený harmonogram a dodržiava sa presne, tak by sa to malo stihnúť, ale termíny ukončenia výstavby jednej nemocnice a následný začiatok stavby druhej považujem za veľmi ambiciózne,“ dodal s tým, že začiatok výstavby Univerzitnej nemocnice siaha do obdobia po voľbách, a to sa môže ešte všeličo skomplikovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #zdravotníctvo #investori #bratislavské nemocnice #Nemocnica sv. Michala