Prevezme kórejskú dedinu štát?

Ak by takýto prevod odobrila vláda, mesto by sa zbavilo dlhu. Štát dal totiž mestu pred ôsmimi rokmi 17,5 milióna eur na výstavbu štvrte pre kórejských manažérov. Finančnú pomoc treba splatiť do konca tohto roka.

02.10.2014 13:00
Krasňany, obytný komplex Foto: ,
Obytný komplex pri Krasňanoch, známy ako kórejská dedina.
debata (3)

Mesto chcelo obytný komplex pri Krasňanoch predať za 14 miliónov eur, no obchod pred tromi týždňami nevyšiel, keďže sa do obchodnej súťaže nik neprihlásil. Ani automobilka Kia, pre ktorú komplex bytov a bungalovov spolu so športoviskami a spoločenskou budovou pred ôsmimi rokmi stavali. Hovorca spoločnosti Jozef Bačé to po súťaži zdôvodnil tým, že firma v súčasnosti „uprednostňuje prenájom obytného súboru Krasňany, nakoľko dochádza k poklesu počtu kórejských zamestnancov v spoločnosti“.

Obytný komplex pri Krasňanoch stavali pre... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
kórejská dedina, Krasňany Obytný komplex pri Krasňanoch stavali pre kórejských zamestnancov automobilky Kia.

Obytný súbor je teda naďalej vo vlastníctve mestskej firmy, ktorá komplex prenajíma. So spoločnosťou Kia mala uzatvorenú päťročnú nájomnú zmluvu, ktorá včera vypršala, no ako potvrdil primátor Žiliny Igor Choma, zmluvu sa podarilo predĺžiť zatiaľ do konca roka. Dovtedy mesto musí vyriešiť, čo s kórejskou dedinou aj so splatením dlhu voči štátu.

O riešenie sa chce pokúsiť na rokovaní vlády, ktorá by budúci týždeň mala zasadať v Žiline. „Nechcem predbiehať rokovanie vlády, zatiaľ môžem povedať len toľko, že robíme všetko pre to, aby sa na najbližšom rokovaní vlády táto problematika riešila a aby tento majetok prešiel do vlastníctva štátu, pretože mesto z môjho pohľadu dnes s tým naozaj nemá nič spoločné,“ uviedol Choma.

Či sa k takémuto riešeniu priklonia aj ministri, bude známe až budúci týždeň. Ako uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková, program rokovania vlády v Žiline zatiaľ nebol zverejnený.

Kórejská dedina pri obci Krasňany sa nachádza asi 15 kilometrov od Žiliny. Prioritne bol komplex budovaný pre manažérov kórejskej automobilky Kia, ktorá má závod v Tepličke nad Váhom.

Výstavba štvrte sa začala načierno, firma, ktorá komplex stavala, získala až dodatočné stavebné povolenie, a to asi dva týždne pred oficiálnym otvorením v marci 2006. Byty pre kórejských manažérov boli súčasťou investičnej zmluvy s automobilkou. Mesto sa obytnú štvrť Krasňany snažilo predať ešte v roku 2009, no neúspešne. Vtedy štát súhlasil s odložením splátky dotácie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Žilina #Južná Kórea #krasňany