Za pôrody s tragickým koncom súdia štyroch trnavských lekárov

Na lavicu obžalovaných si na Okresnom súde v Trnave zasadli štyria lekári gynekologicko-pôrodníckej kliniky trnavskej fakultnej nemocnice. Vypočuli si obžalobu z prečinu ublíženia na zdraví a z prečinu usmrtenia.

02.10.2014 15:45
pôrod, dula Foto:
Obžaloba viní lekárov z prečinu ublíženia na zdraví a z prečinu usmrtenia. /Ilustračné foto/
debata (7)

Obžaloba súvisí s pôrodmi, ktoré mali mimoriadne tragický koniec. Všetci lekári vyhlásili, že sú nevinní, na rozdiel od prípravného konania sa rozhodli pred súdom vypovedať.

Súd sa zaoberá úmrtím dieťaťa rodičky Adriany Bangovej z novembra 2009, po ktorom o niekoľko dní zomrela aj samotná rodička. Podľa obžaloby "v dôsledku nekonania lekárov nebola počas jej hospitalizácie určená vhodná liečba“. Bangovú priviezli na kliniku s infekciou dýchacích ciest, lekári podľa obžaloby nevyužili možnosť prizvať k nej odborníka z oblasti infektológie. V tomto prípade už dávnejšie chyby lekárov pripustil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Lekári sú súdení aj za prípad Kataríny Candrákovej, ktorá v trnavskej pôrodnici v roku 2011 porodila syna Matúša, no ona pôrod neprežila. V tomto prípade už pochybenie lekárov potvrdil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podľa zistenia úradu lekári rodičke včas nediagnostikovali rozsiahle poškodenie maternice a následné masívne krvácanie do brušnej dutiny. Ďalší prípad sa týka úmrtia dieťaťa z roku 2010, po ktorom rodička upadla do kómy a má trvalé následky na zdravotnom stave.

Lekári akékoľvek pochybenia odmietajú

Lekári, ktorí vo štvrtok na súde vypovedali, pochybenia odmietli. Podľa ich tvrdení robili všetko, čo mohli. Najskúsenejší z nich, ktorý figuruje vo všetkých troch prípadoch, sa bránil aj tým, že bez súhlasu pacienta nemôže urobiť nič. Manželovi nebohej Candrákovej však napísal, že cíti svoj diel zodpovednosti na jej smrti a nevyhýba sa zodpovednosti.

Teraz však povedal, že v prípade tejto rodičky urobil všetko, čo urobiť mal. Najmladšiu lekárku zasa jej obhajca bránil tým, že bola len v predatestačnej príprave a preto zodpovednosť za situáciu na pracovisku by mali niesť jej nadriadení. Na ďalšom pojednávaní by mal súd vypočuť poškodených. V tomto procese sa nikto z nich nedožaduje náhrady škody, nemocnicu žalujú v iných konaniach.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #súd #úmrtie #gynekológ