Generálna prokuratúra bude riešiť Harabinove obvinenia k voľbe šéfky Najvyššieho súdu

Generálna prokuratúra sa bude pýtať šéfky Súdnej rady Jany Bajánkovej na voľbu predsedu Najvyššieho súdu. Bývalý predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin tvrdí, že septembrová voľba bola zmanipulovaná, mali by ju preto vyhlásiť za neplatnú a vyvodiť aj trestnoprávnu zodpovednosť.

02.10.2014 16:58
Peter Šufliarsky Foto:
Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.
debata (14)

„Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky požiada v tejto súvislosti predsedníčku Súdnej rady pani Janu Bajánkovú o informácie o voľbe predsedu Najvyššieho súdu,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Harabin vo svojom stanovisku napísal, že „Súdna rada doposiaľ nevysvetlila, prečo pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu z vydaných 17 hlasovacích lístkov bolo do urny odovzdaných iba 15. Sudcovia a verejnosť nevedia, ktorí členovia nehlasovali a prečo. Takáto okolnosť musí byť uvedená v zápisnici,“ vyhlásil Harabin.

Harabin má viacero výhrad

Myslí si tiež, že volebná komisia mala vyzvať nehlasujúcich členov, aby si splnili hlasovaciu povinnosť. „Ináč zostáva neozrejmené podozrenie, že hodili hlasovacie lístky a volebná komisia ich vybrala z urny,“ dodal. Upozornil aj na to, že trojčlenná volebná komisia bola zostavená iba z nominantov výkonnej moci.

Zároveň poukázal na to, že šiesti členovia súdnej rady nominovaní vládou a zvolení parlamentom, teda nominanti Smeru, boli ráno pred voľbou u ministra spravodlivosti Tomáša Boreca na jeho pozvanie. Harabin zdôraznil, že generálny prokurátor má povinnosť z úradnej moci začať konať.

Súdna rada zvolila za kandidátku na post predsedníčky najvyššieho súdu Danielu Švecovú 16. septembra. Prezident Andrej Kiska ju vo štvrtok vymenoval do funkcie. V májových voľbách v Sobranciach sa o post šéfa najvyššieho súdu uchádzal aj Harabin.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Súdna rada #Daniela Švecová